Суспільство (відео)

Невеликий екскурс в історію Седнева: на каштановій алеї садиби Лизогубів відкрилася виставка визначних постатей (Відео)

Днями каштанова алея в Седневі перетворилася на справжній екскурс з історії. Тепер на ній можна побачити шість відомих постатей, пов’язаних із Седневим, дізнатися інформацію про них, перейшовши за QR-кодом, і сфотографуватися.

«Для нас вони як символи коду незламності, вони тут бували в різні часи або народилися в Седневі»,- Тетяна Луговська, завідувачка філії «Садиба родини Лизогубів» Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В. Тарновського.

Ідея створення такої алеї постатей Седнева виникла ще пів року тому. Багато часу витратили на розроблення проєкту, підбір матеріалу та пошуки благодійників, оскільки проєкт був дороговартісний. На відкриття алеї постатей прийшло чимало седнівців, були й ті, хто безпосередньо брав активну участь у створенні фігур. Постаті на алеї розміщені за хронологією: від сучасних до давніх часів. Перша з них – художник Андрій Чепелик.

«Був одним із організаторів Седнівської осені. Він, очолюючи Спілку художників України, дбав про розвиток Седнева»,- Тетяна Луговська, завідувачка філії «Садиба родини Лизогубів» Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В. Тарновського.

Не менш цікавою та знаковою для історії Седнева є постать Данила Киселя.

«Він створив такий приватний музей, де збиралися всі знахідки. Тоді в місцевих жителів можна було знайти багато чого, що стосувалося історії Седнева, історії цієї садиби, багато археологічних матеріалів»,- Володимир Руденок, археолог, дослідник.

Важливою для Седнева й України загалом є постать Федора Лизогуба – відомого громадського та політичного діяча.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розвиток ремесел у давньому Чернігові: особливості збережених артефактів (Відео)

«Людина, якою ми надзвичайно пишаємося, бо він усе своє життя присвятив розвитку України. Він будував фактично незалежну державу в дуже складному 1918 році, взяв на себе величезну відповідальність, погодившись на пост прем’єр-міністра уряду Скоропадського»,- Тетяна Луговська, завідувачка філії «Садиба родини Лизогубів» Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В. Тарновського.

Якщо пройти трішки далі, то можна побачити, що поміж каштанів причаїлася постать Іллі Шрага. Саме завдяки йому відбулось становлення та розвиток Чернігівського історичного музею В. Тарновського. Щоправда, тоді він розташовувався в будівлі знищеної російськими окупантами бібліотеки для юнацтва.

«Він став знаменитим адвокатом, інакше як Батько Шраг до нього селяни не зверталися. Він безкоштовно захищав інтереси селян, став адвокатом першої Державної думи, і він перший із українців, хто організував першу фракцію в парламенті»,- Тетяна Луговська, завідувачка філії «Садиба родини Лизогубів» Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В. Тарновського.

Працівники музею зазначають, що найскладніше було передати образ полковника Лизогуба, оскільки його зображень не збереглося. Проте й тут знайшли вихід.

«Ми стоїмо біля узагальненого образу чернігівського полковника, його зібрано на підставі матеріалів, які ілюструють нам Лизогуба – родоначальника седнівських Лизогубів і його сина Юхима Яковича Лизогуба»,- Валерій Демченко, голова молодіжного відділення товариства «Чернігівське земляцтво».

Завершує алею постатей у Седневі князь Чернігівський і Київський Святослав. Саме неподалік Седнева зі своїм невеликим військом він розгромив 12-тисячну навалу половців.

«Перша літописна згадка про містечко Сновеськ належить до 1068 року. Тут, розгромивши величезну кількість половців і взявши в полон хана Шарукана, Святослав Ярославович довів, що ми сильні, ми непереможні. І зараз ми обов’язково переможемо»,- Тетяна Луговська, завідувачка філії «Садиба родини Лизогубів» Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В. Тарновського.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button