Суспільство (відео)

Розвиток ремесел у давньому Чернігові: особливості збережених артефактів (Відео)

Горщики ХІІ століття, дослідження ремесел Чернігова та подорож давнім містом. У Чернігівській обласній бібліотеці для дітей триває тиждень краєзнавства та паралельно реалізовується новий бібліотечний проєкт.

«У межах цього тижня в нас відбуваються найрізноманітніші зустрічі, найрізноманітніші заходи та квести, зустрічі з письменниками.

Цей проєкт називається «Науковці Чернігівщини – дітям», аби долучати до вивчення науки через такі зустрічі, що відбуваються в стінах нашої бібліотеки»,- Лариса Казакова, заступник директора Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як викоренити булінг у підлітковому середовищі: думка відомого чернігівського тренера

Цього разу йшлося про ремесла давнього Чернігова. Як зазначає науковий співробітник НАН України Віталій Рижий, у ті часи в місті було розвинено орієнтовно 40 різноманітних ремесел – від гончарства та скляної справи до виготовлення предметів із заліза та ткацтва. Під час зустрічі юні чернігівці також могли ознайомитися з експонатами цих давніх ремесел.

«Ці горщики були знайдені під час розкопок у Чернігові. Звісно, що місцеві ремісники в ХІІ столітті виготовляли такі горщики.

Особливість їх у тому, що вони показують якраз розвиток ремесла в Чернігові. Тобто що виробляли ремісники, який був асортимент. По-друге, вони дають датування, до якого часу вони належать, і безумовно, що більше таких виробів ми знаходимо, то більше ми розуміємо, яким був розвиток міста. Якщо таких виробів багато й асортимент їх дуже великий, то, звісно, і місто було дуже великим і розвивалося»,- Віталій Рижий, науковий співробітник НАН України.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button