Суспільство (відео)

Незаконне засідання: судовий вердикт стосовно онлайн-сесії Чернігівської міськради (Відео)

Суд визнав незаконним рішення Чернігівської міської ради про можливість проведення пленарних засідань у форматі онлайн. Про це на своїй сторінці в Мережі повідомив чернігівський правозахисник Олександр Гашпар. Нагадаємо, депутати ЧМР у червні минулого року ухвалили зміни до регламенту, згідно з якими передбачена можливість проведення онлайн-сесій. Першу і, можливо, останню сесію в такому форматі депутати провели 24 листопада минулого року.

«Звернувся до Чернігівського окружного адміністративного суду, посилаючись на те, що було порушено моє право, яке гарантоване мені Законом «Про місцеве самоврядування» статутом територіальної громади на безперешкодне відвідування відкритих пленарних засідань. А в цих змінах до регламенту не було жодної згадки та не передбачено, як реалізувати право громадян і ЗМІ на доступ до цих засідань, які проводяться в онлайн-форматі», — Олександр Гашпар, громадський активіст.

Під час цієї сесії частина депутатів перебувала в малому залі міськради, частина – онлайн. В.о. чернігівського міського голови Олександр Ломако – теж онлайн зі свого кабінету поверхом вище. Чернігівців, які прийшли, аби виступити на сесії, спершу не впускали, проте потім усе ж таки дозволили бути присутніми під час сесії. Натомість їхні прохання були заслухані лише після завершення засідання. За словами Олександра Гашпара саме рішення про проведення онлайн-сесії розглянули в міськраді з порушенням процедури, окрім цього, зміни до регламенту не відповідають вимогам нормативно-правових актів.

«Суд зважив на мої доводи, оскільки це рішення вносилося на розгляд ЧМР з голосу, в день засідання сесії, не було ні пояснювальної записки, ні порівняльної таблиці, без письмової заяви депутата або депутатської фракції, з порушенням процедури було внесено це питання та було розглянуто», — Олександр Гашпар, громадський активіст.

Олександр Гашпар, громадський активіст.

Громадський активіст зазначає, що наразі нема відповідного закону, що дозволяв би проводити сесії онлайн, як було це під час карантину.

«На розгляді у Верховній Раді перебуває законопроєкт про внесення змін до Закону «Про місцеве самоврядування», згідно з яким передбачається можливість проведення дистанційних засідань у період воєнного стану, але там з певними особливостями визначається, які питання можуть бути розглянуті, яка процедура доведення рішень проведення цих сесій, і зокрема там розглядається питання участі депутатів, які перебувають виключно лише на території України, ті, які перебувають поза її межами, брати участь у таких засіданнях не можуть», — Олександр Гашпар, громадський активіст.

Нагадаємо, 24 листопада на сесії було ухвалено два рішення: виділення майже 27 млн грн на зарплати освітянам і 71 млн – для забезпечення роботи «Теплокомуненерго» та зарплати працівникам.

«Ті рішення, які були ухвалені на онлайн-сесії, не стають автоматично незаконними, якщо хтось хоче їх оскаржити у зв’язку з тим, що вони були ухвалені на сесії, яка не була передбачена законом, то їм теж треба звертатися до суду й оскаржувати це рішення», — Олександр Гашпар, громадський активіст.

У пресслужбі Чернігівської міської ради повідомили, що в міськраді планують подати апеляцію стосовно рішення Чернігівського окружного адміністративного суду. Наголошуємо, що рішення суду набуває своєї чинності лише після розгляду апеляційної скарги, яку можна подати протягом 30 днів із дня складання повного судового рішення. Чим закінчиться ця справа, повідомимо згодом.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button