Суспільство (відео)

У Чернігові використовують специфічні ліки від ковіду: лікарі розповіли про їхній принцип дії та для кого вони призначені (Відео)

Згідно з останнім, вересневим, протоколом лікування ковідних хворих, до нього введено нові препарати: моноклональні антитіла – бамланівімаб та етесевімаб.

«Коли в організм потрапляє вірус ковіду або будь-який інший інфекційний агент, наша імунна система виробляє антитіла. На жаль, ці антитіла виробляються не в перший день, а з 5-7 дня і потім із часом вони нарощуються. Щоб захистити пацієнта в ці перші 5 днів, поки в нього немає ще власних антитіл, вводяться моноклональні антитіла. Їх виробляють із крові пацієнтів, які раніше перенесли ковід»,- Світлана Ворона, завідувач інфекційного відділення «Чернігівської міської лікарні №2» ЧМР.

Таким чином організм одразу отримує вже готові антитіла, що можуть боротися з коронавірусною інфекцією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Невакциновані педагоги, яких відсторонюють від роботи на Чернігівщині, готові судитися

Вводять їх на догоспітальному етапі амбулаторно, на початковій стадії хвороби, орієнтовно до 5-го дня хвороби. Не всім, лише групам ризику.

«Існують певні групи ризику пацієнтів. Це люди старші 65 років, це вагітні, це люди з цукровим діабетом, ожирінням, із хронічними захворюваннями нирок, серцево-судинної системи, легень. Пацієнти, в яких знижений імунітет»,- Світлана Ворона, завідувач інфекційного відділення «Чернігівської міської лікарні №2» ЧМР.

Загалом ці два препарати застосовують спільно, вони підсилюють дію один одного. Введення однократне, внутрішньовенне. На пізніх стадіях їх не використовують, оскільки організм вже має власні антитіла.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button