Суспільство (відео)

Незаконний обіг зброї на Чернігівщині: хто продає військову техніку за кордон (Відео)

Чернігівське підприємство «Чезара» випускає вироби військового призначення. Раніше значна частина цієї продукції йшла за кордон. Зокрема, до Росії. Однак зараз ринок збуту значно зменшився. Підприємство більше не співпрацює з Російською Федерацією та Білоруссю. Про це розповів генеральний директор підприємства Віталій Кучеренко.

«Ми не співпрацюємо. На сьогодні зовсім. Щойно почалася агресія, була отримана заборона на постачання продукції, але раніше більша частина нашої продукції йшла для РФ», — Віталій Кучеренко, генеральний директор ПрАТ «ЧЕЗАРА».

За його словами, наразі «Чезара» зареєстрована в Державній службі експортного контролю України та працює в правовому полі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шлюбна афера від іноземців: СБУ попереджає про небезпеку на Чернігівщині (Відео)

«На даний час підприємство працює з Міністерством оборони та ЗСУ. Виконує їхні замовлення та постачає для них необхідну продукцію. За кордон були контракти, але зараз ми працюємо лише тільки на Міністерство оборони України», — Віталій Кучеренко, генеральний директор ПрАТ «ЧЕЗАРА».

Однак витік за межі України з Чернігівщини товарів подвійного призначення, а також незаконний обіг зброї, боєприпасів і вибухових речовин усе ж спостерігається. В управлінні Служби безпеки України Чернігівської області повідомили, що від початку року в області відкрито низку відповідних кримінальних проваджень.

«Так, набув законної сили вирок суду стосовно громадянина України, який намагався незаконно вивезти за межі держави комплектуючі до військових радіолокаційних станцій. Здійснюється досудове розслідування стосовно громадянина Республіки Білорусь, який намагався завезти на територію України 12 оглядових приладів для бронетанкової техніки», — Ярослав Молочко, речник управління СБУ в Чернігівській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військова техніка з бляшанок: майстер із Чернігівщини створює унікальні моделі історичного озброєння (Відео)

Також спецслужби припинили діяльність нелегальної майстерні з ремонту та поновлення боєздатного стану зброї. Зловмисники планували надалі використовувати її з кримінальною метою.

«Крім того, оперативники управління виявили місце прихованого зберігання та вилучили з незаконного обігу засоби ураження, які могли бути використані як інструмент терористичної діяльності або у злочинах насильницького спрямування», — Ярослав Молочко, речник управління СБУ в Чернігівській області.

Ярослав Молочко також зазначив, що співробітники управління Служби безпеки області виявили та перекрили кілька каналів, через які зброя із зони ООС потрапляла до регіону. Було вилучено тисячі набоїв різного калібру, десятки гранат, стрілецька вогнепальна зброя. В обласному управлінні СБУ запевнили, що робота в цьому напрямі триватиме й надалі.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Роман Лазун

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button