Суспільство (відео)

Незламність: Чернігівський драмтеатр відкриває велику глядацьку залу для відвідувачів (Відео)

Уже в суботу, 3 лютого, в Чернігівському драматичному театрі вперше після жахливих подій 19 серпня зіграють виставу у великій глядацькій залі.

«Це така дуже визначальна подія для нашого театру, бо після 19 серпня були різні думки: чи існуватиме взагалі наш академічний театр», — Сергій Мойсієнко, директор Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т. Г Шевченка.

Нагадаємо, 19 серпня 2023 року російські окупанти обстріляли драмтеатр у Чернігові, забравши сім життів і поранивши більше як 200 людей. Тоді найбільше постраждав дах театру, також були пошкоджені глядацька зала, фойє, вибиті 90% вікон. Але театральне життя, попри такі складнощі, не зупинилося.

«Відкрили дві малі сцени – це «Сцена на сцені» та «Біла сцена». В такий спосіб ми задіяли трупу, ми дали людям роботу, ми поставили кілька вистав, і театр працював у таких умовах. Але серце нашого театру – це головна глядацька зала. За це приміщення кілька місяців тривала серйозна боротьба», — Сергій Мойсієнко, директор Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т. Г Шевченка.

До допомоги із відновленням драмтеатру долучилися міжнародні донори.

«Буквально в суботу були завершені будівельні консерваційні роботи. Ми підписали акт приймання-передання, будівельники нас запевнили, що це приміщення сьогодні є абсолютно безпечним. Перебрана вся стеля, зняті всі нашарування вручну, зняті всі небезпечні речі. Усе оброблено на даху армувальною сумішшю так, щоб забезпечити абсолютну безпеку для людей. Фахівці-експерти, які попередньо приходили, давали висновок… Вони нам говорять про те, що сьогодні ця глядацька зала є безпечною для відвідувачів, для перебування тут людей», — Сергій Мойсієнко, директор Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т. Г Шевченка.

Проте глядачі для перегляду вистави зможуть розміститися лише на нижньому поверсі глядацької зали. Вистави у великій глядацькій залі надалі теж ставитимуть, але не так часто, як того хотілось би, зазначає директор драматичного театру, бо є низка проблем.

«Сьогодні ми боремося з тим, щоб нагріти цю залу, я думаю, що в суботу в нас усе буде гаразд», — Сергій Мойсієнко, директор Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т. Г Шевченка.

Унаслідок ракетного удару була пошкоджена й люстра в глядацькій залі. Її ще не вдалось відновити, тому замінили її сучасним освітленням.

«Постраждала наша велика театральна люстра, вона охайно демонтована, складена в одному місці. І тепер вона чекатиме реставрації», — Сергій Мойсієнко, директор Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т. Г Шевченка.

Зараз у драмтеатрі вирує робота з підготовки зали. Актори та працівники театру, волонтери трудяться, аби вже в суботу відчинити двері глядацької зали для довгоочікуваних відвідувачів.

«Ми дуже давно не були в цій частині. Для нас це вже подія, що стоять стільці, що в нас є дах, ми сумуємо за нашою люстрою, безумовно, але те, що є… це… Насправді слів дуже мало. Ми прагнемо, ми хочемо, ми хвилюємося… З огляду на ті складні часи і те, що з нами відбулося, будемо дякувати наразі за те, що є», — Наталія Максименко, акторка театру, заслужена артистка України.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button