Суспільство (відео)

Батуринфест «Шабля»: в Батуринській громаді відгудів фестиваль європейського рівня (Відео)

Козацьке свято у новому форматі: три дні Батурин запалював на фестивалі «Шабля» – з козацькими боями, літературно-поетичним галявинами, вуличними виставами, виступами популярних українських гуртів. Ідея започаткувати в гетьманській столиці свято європейського рівня «Батуринфест» належить місцевій молоді.

«Мета – популяризація культури, молоді показати культуру, до нас приїхало багато гуртів різних з усієї України, які несуть свій фольклор місцевий», — розповідає голова Батуринської ОТГ Леонід Душа.

Головні фестивальні події відбувалися на Співочому полі в останній день фестивалю. Традиційно сюди з’їхалися народні умільці з усіх куточків області – художники, вишивальниці, різьбярі та гончарі. Вони охоче ділилися секретами мистецтва та давали майстер-класи. У гончара Миколи урок коштував аж 40 гривень, та хіба можна економити на навчанні?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Батурині в розгарі козацьке свято

«Маємо те, що маємо: вже традиційно мій горщик не виходить. Пане Миколо, мені здається, що ви чогось недоговорюєте, знаєте якусь таємницю, якої учням не розповідаєте. Як його зробити так, щоб він не розвалився?».

«Секрету великого нема – манікюру не має бути це однозначно, практики більше і треба відчувати глину, щоб її відчувати, а не вона вас, і з душею до цього ставитися», — зазначає гончар Микола.

Найсмачніша фестивальна локація була у бахмацького товариства «Агродім». Щороку для батуринців вони смажать кабана та безкоштовно пригощають усіх охочих. Спонсором смачного подарунку є народний депутат України Валерій Давиденко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батурин відвідав нащадок гетьмана Кирила Розумовського

«Щороку традиційно Валерій Давиденко пригощає таким смачним подарунком людей у Батурині. Вже п’ять годин він запікається на вертелі, щойно буде готовий, ми будемо безкоштовно роздавати людям», — говорить представник ТОВ «Агродім»  Оксана Носенко.

Валерій Давиденко теж приїхав на свято до батуринців. У містечку майстрів він накупив гостинців додому. Зі сцени привітав земляків з успішним фестивалем «Шабля» та побажав громаді розвитку.

«Мені дуже приємно, що Батуринська ОТГ має для цього всі можливості – для відродження нашої історії і козацьких традицій», — відзначає народний депутат України Валерій Давиденко.

Головною цікавинкою батуринфесту «Шабля» став виступ популярного українського гурту «Козак систем». Запальних хлопців тут чекали мало не найбільше.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button