Суспільство (відео)

Нищівні борги, колектори та відключення: Атрошенко провів нараду (Відео)

Приблизно 306 мільйонів гривень не сплатили чернігівці міським надавачам послуг і комунальникам. Саме боргам населення присвятили чергову ранкову нараду в муніципалітеті та назвали їх головною причиною зниження якості послуг для населення. Першим про свої збитки у розмірі понад 30 мільйонів та про боротьбу з неплатниками розповів директор «Чернігівводоканал» Сергій Малявко.

 «Це смс-розсилка, запустимо в найближчі місяці, впровадження системи автодозвону. Також ініціюємо створення єдиного мобільного додатка передачі занесення приладів обліку підприємств теплогенерації та КП «Чернігівводоканал». Адже нас обєднує один ресурс – це вода», — директор КП «Чернігівводоканал» Сергій Малявко.

Також на підприємстві почали перевіряти своїх співробітників на наявність заборгованості й ініціювали впровадження єдиної бази боржників. Ще одним дієвим способом боротьби з боргами, на думку підприємства, є контроль соціальних виплат.

«Уже давно є такий термін «я же мать». Так і у нас є такі абоненти, один із яких має борг понад 100 тис. грн. Там 12 осіб прописаних, майже всі малолітні. Гроші, які вони отримують, витрачають на цигарки та пиво», — директор КП «Чернігівводоканал» Сергій Малявко.

Далі рахували збитки щодо кожного окремого ЖЕКу. З’ясувалося, що ними можна покрити оплату праці робітників за кілька місяців.

«9 млн – це фонд зарплати місячний усіх працівників. Заборгованість становить приблизно 4 з половиною місячні фонди», — чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

У муніципалітеті також зазначили, що саме такі заборгованості значно гальмують розвиток міста. Тому Владислав Атрошенко дорікнув ЖЕКам у невмінні працювати з громадянами та висловив своє небажання спонукати до сплати боргів потенційних виборців.

«Якщо виборці не платять за послуги, то що, з ними треба битися? Чи вибивати ці гроші? Це не моя робота. Це неповага до міста, самих до себе майже третини населення. Це 30% людей не платять за послуги. То хочеться просто сказати: слухайте, мені є чим займатись у цьому житті. Живіть як хочете», — чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Чернігівводоканал» через SMS змусить боржників сплачувати за послугу

Укотре обговорили борги населення перед теплогенеруючими компаніями. Так, в «Облтеплокомуненерго» скоротили нестачу коштів до 150 мільйонів і подали 322 позови до суду. Але заборгованість перед НАК «Нафтогаз» так і залишилась у розмірі 40 мільйонів гривень.

«30 травня або 1 червня буде відключена гаряча вода. І ми ті будинки, де надаємо послуги, а це 297 будинків, будемо відключати побудинково, якщо борги не будуть сплачувати. Розмови більше не буде», — керівник «Облтеплокомуненерго» Віктор Геращенко.

73 мільйони гривень заборгувало населення і чернігівській ТЕЦ. Аби зменшити цю цифру, підприємство залучило колекторську фірму. Уже в червні цій організації передадуть справи півтори тисячі абонентів.

«У травні ми проводимо роботу. Під розпис кожну квартиру ми повинні повідомити. Це не може бути як сніг на голову. Спершу попередження, спроба домовитися, вивчити ситуацію, через яку виникла заборгованість», — директор ТОВ «Технова» Олексій Щербина.

Колекторів відправлятимуть переважно до тих громадян, які не сплачують за послугу більше 12 місяців. За свою роботу вони братимуть від 15% суми боргу. Також на нараді обговорили несплату оренди за ділянки та те, що всі земельні питання відтепер вирішуватимуть через аукціон.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button