Суспільство (відео)

Нова телемережа для прикордоння: на Чернігівщині вже фіксують розширення сигналу (Відео)

На Чернігівщині в тестовому режимі працює загальнонаціональна цифрова багатоканальна телемережа – Мультиплекс MX-7. Вона повинна розширити покриття сигналу українського телебачення. Ця мережа матиме більшу кількість передавальних станцій і кращі енергетичні характеристики, ніж наявні мультиплекси, а отже, приймання сигналу буде доступне й у тих зонах, де зараз він відсутній через недостатній рівень сигналу або особливості рельєфу, що особливо важливо в нашій прикордонній області.

«По суті, це те саме ефірне цифрове телебачення, до якого ми звикли, але з деякими відмінностями. По-перше, менша ємність – не 32 канали, але це не найважливіше. По-друге, ця мережа та інфраструктура перебувають у державній власності. По-третє, використовуються дещо інші локації для передавачів. По-четверте, сигнал транслюється на хвилях метрового діапазону, які краще оминають перешкоди, краще проникають у забудову, таким чином це додатковий плюс для збільшення покриття», — Валерій Сорокін, заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Чернігівської ОДА.

Головне завдання Мультиплекс MX-7 – протидія інформаційній пропаганді ворога та безкоштовний доступ жителів країни до суспільно важливої інформації. Поки через MX-7 можна переглянути дев’ять телеканалів, однак навіть робота в тестовому режимі вже показала позитивні зміни в нашій області.

«Останні моніторинги на Новгород-Сіверщині показали, що люди дійсно мають можливість переглядати дев’ять програм. Вийшов чоловік і каже: я бачу, що ви щось робите, ходите, розпитуєте, і я хочу розказати свою думку. Він дуже емоційно говорив, що купував раніше різне обладнання і намагався піймати сигнал, але жив у низині. А я думаю, ви знаєте, що Новгород-Сіверщина, як і Новгород-Сіверський, там місцевість або пагорби, або низина. І він розповідав, що завжди жив у низині і ніколи не бачив «цифри», і не було претензій, бо хоч би супутник ловив. А тут нещодавно йому вдалося отримати сигнал і побачити «цифру», — Ірина Сенченко, представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Чернігівській області.

Також сигнал доступний і в інших прикордонних громадах, проте не в усіх. Покриття планують розширити протягом найближчого часу.

«Це, умовно кажу, перший етап, бо зараз мовлення ведеться з наявних споруд, водночас зводяться ще чотири телекомунікаційні вежі в області, з них 3 – у прикордонні. Проводяться підготовчі роботи на певних локаціях, збираються металоконструкції. Очікуємо, що до осені вони будуть зведені та входитимуть у структуру Мультиплексу MX-7», — Валерій Сорокін, заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Чернігівської ОДА.

Якщо у вас є звичайний комплект для прийому цифрового сигналу, то вже можна спробувати підключитися до мережі MX-7.

«Це зробити дуже просто: треба тільки на телевізорі та тюнері увімкнути автопошук», — Валерій Сорокін, заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Чернігівської ОДА.

Уже 20 липня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення оголосить конкурс, за результатами якого визначить повний пакет програм, тобто сформується перелік телеканалів, що вже не буде змінюватися.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button