Суспільство (відео)

Нітрати і радіація: на «Центральному» ринку назвали небезпечні продукти (Відео)

Літній період – час фруктів та овочів, які поповнюють наш організм корисними елементами. Проте недобросовісні вирощувачі та збирачі продукції можуть прискорювати їх зростання за допомогою небезпечних речовин.

«Ягоди, овочі, фрукти перевіряємо. Органолептична оцінка. На нітрати. А також радіологічна оцінка», — Юлія Марченко, завідувач ЛВСЕ №1 на ринку «Центральний».

В овочах небезпека прихована в нітратах.

«Здебільшого перевищення спостерігається в ранніх овочах – огірки, кабачки, буряк червоний. Тобто бувають випадки перевищень. Зараз уже можна купувати, перевищень як таких немає», — Юлія Марченко, завідувач ЛВСЕ №1 на ринку «Центральний».

Щодо ягід, то грішать збирачі, які заходять на радіаційно неблагополучну територію.

«Були певні перевищення в чорниці та грибах. Із Грибової Рудні були перевищення норм, інколи зі Славутича, але це дуже рідко», — Юлія Марченко, завідувач ЛВСЕ №1 на ринку «Центральний».

До речі, перевірку на наявність пестицидів у ринковій лабораторії не проводять. Самі продавці запевняють у безпечності власної продукції. Охоче ж на камеру спілкуються тільки виробники власної городини або ж ягідники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ягідний сезон на Центральному ринку: ціни на «природні» смаколики вражають

— У нас перевірена місцевість. Тут я ніде не збираю, тільки в Лоскі Новогород-Сіверського району.

— Нормальні полуниці, хороші, якісні, не бризкані нічим.

— Ріо де Білоус. Старий. Ексклюзив. Чилі. Цибуля. Кріп. Ви бачили таке? В АТБ? Базилік. Де ви таке знайдете?

Торговці кавунами та динями спілкування уникають. У лабораторії ж, як на диво, говорять, що перевищень нітратів у свіжих кавунах не знаходять, проте є вони в динях. Що стосується покупців, то чернігівська душа більше тягнеться до власного виробника.

— У всіх, які з дому, нітратів немає. А ті, які привозні, там зазвичай.

У лабораторії якщо перевищень не знаходять, надають експертний висновок, якого може вимагати і покупець. Якщо ж виявлена продукція з перевищенням норм, то в реалізацію не допускається. Простіше кажучи, власник її забирає та робить з нею все що завгодно. Зокрема може продати в інших торгових точках.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button