Суспільство (відео)

Нова губернаторка та землі в комунальну власність громад: результати візиту президента на Чернігівщину (Відео)

Президент України Володимир Зеленський відвідав Чернігівщину. Гарант побував у Національному історико-культурному заповіднику «Качанівка», в якому представив нову очільницю області. Нею стала 29-річна Анна Коваленко.

«Важливо, щоб людина була порядна, чесна і професіональна. Я вважаю, що ця людина є такою»,- Володимир Зеленський, президент України.

Під час Революції гідності Анна Коваленко була сотницею 39-ї жіночої сотні Самооборони Майдану. У 2014 році балотувалася до Верховної Ради за 206-м округом. У 2019 році була нардепом, потім заступницею голови Офісу президента. Останнім часом працювала заступницею міністра розвитку громад і територій. Тепер вона єдина в Україні жінка-губернатор.

«Буду робити все від мене залежне, аби стрімко розвивався цей регіон. І це можливо лише завдяки співпраці разом з вами, бізнесмени, народні депутати, лідери регіонального та місцевого рівня. А також за підтримки уряду. Чернігівцям хочу пообіцяти бути відкритою і робити все можливе, щоб крок за кроком їхнє життя ставало кращим»,- Анна Коваленко, голова Чернігівської ОДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський представив нового голову Чернігівської ОДА

Під час форуму говорили і про українську землю. Привселюдно президент підписав указ, який передбачає передачу чорноземів у комунальну власність громад.

«Із 26 жовтня 2020 року всі громади зможуть отримати землі в комунальну власність і використовувати кошти від землекористування для розвитку та добробуту своїх громад»,- Володимир Зеленський, президент України.

Цей закон забороняє продаж комунальних земель. Володимир Зеленський зазначив, що таким чином їх збережуть у власності України. Загалом місцеве самоврядування отримає у свою власність понад 2 мільйони гектарів землі. Їх отримають 1469 новостворених ОТГ.

«Держгеокадастр України в добровільному порядку, згідно зі ст.117 Земельного кодексу України, за актом прийому-передачі розпочне передачу земель, щоб громади від моменту свого функціонування, формування відповідних виконкомів, своїх органів управління, мали ключовий ресурс, яким є земля. І були в рамках прийнятих під час земельної реформи законів її розпорядниками»,- Роман Лещенко, голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.

Також громади зможуть детально планувати розбудову своїх територій, забезпечувати адміністрування сплати податків до місцевих рад і здійснювати інвентаризацію всіх земель. Як зазначив Роман Лещенко, до комунальної власності також перейдуть ліси та водойми.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Ще статті по темі

Back to top button