Суспільство (відео)

Нова комунальна техніка і нові дороги: Носівська ОТГ освоює кошти громади (Відео)

Нова комунальна техніка, нові дороги, водогони та модернізоване освітлення вулиць – носівчани дивуються поступовим змінам, які бачать у новоствореній громаді.

«Задоволені, а чого б не задоволені були? Дороги поробили по Мринському шляху і по Кобизькому, освітлення зробили», — говорить жителька Носівки Ірина Базилева.

Носівська громада об’єдналася минулого року. До її складу увійшли 17 сіл і сама Носівка, а проживають тут понад 20 тисяч населення. Вибори голови і депутатів пройшли торік, у грудні. Бюджет ОТГ зріс у понад два з половиною рази, а відтак місцева влада отримала додаткові кошти на реалізацію проектів і відновлення інфраструктурної сфери.

«Бюджет для порівняння: минулого року, коли ми не об’єднані були, мали 19,6 млн надходжень , цього року – 51,8 млн», — зазначає голова Носівської ОТГ Володимир Ігнатченко.

За перший рік життя Носівській громаді вдалося відродити комунальну сферу і технічно переоснастити підприємство «Носівка-комунальник». На це витратили чималі гроші, та новий бюджет зміг дозволити собі такі витрати. Нині на вулицях громади можна побачити нову комунальну техніку.

«Придбали 4 бульдозери, дві косарки, придбали два трактори, сміттєвоз, купили ще два причепи, різного обладнання. Усього на суму 2 509 467 грн», — розповідає начальник КП «Носівка-комунальник» Микола Ігнатченко.

 За словами головного комунальника громади, всього за півроку підприємство «Носівка-комунальник» вдалося  вивести зі збиткового – в прибуткове. Нині тут планують зовнішнє перевтілення міста.

«Газони, парки модернізувати, підгородити, квітників додати в нашому місті. Ті завдання, які будуть ставитися, ми все повиконуємо і все зробимо», — запевняє начальник КП «Носівка-комунальник» Микола Ігнатченко.

 На носівські дороги в бюджеті громади теж вистачило грошей – понад 11 мільйонів гривень витратили на ремонти найстрашніших шляхів. По вулиці Привокзальній у Носівці цьогоріч вдалося відремонтувати 860 метрів асфальтного покриття.

«Її десь протягом останніх 4 років планували робити, нарешті громада зробила. Уже і діти до школи не по калюжах ідуть, і старі всі», — говорить житель Носівки Михайло Моргун.

«І їздимо, і ходимо, і діток у візочках возимо, дуже гарно, дякуємо. Бачу, що робота робиться, і освітлення у нас вже є потроху, по центральній дорозі, і тут мають зробити скоро, так сказали», — розповідає жителька Носівки Ольга Пластовець.

 Ще одна страшна дорога – по вул. Шевченка у селі Володькова Дівиця. Понад 3 кілометри асфальтного покриття зруйновано настільки, що воно схоже на поверхню Марса. Це кадри 2016 року. Люди не вірили, що її колись зроблять, та після об’єднання громади це стало реальним. Уже понад 2 кілометри цієї вулиці вдалося відремонтувати. Наступного року її добудують  до кінця.

«Залучили велику кількість грошей, це 11,5 млн грн, і відремонтували 6,5 км доріг по всій громаді, там, де були проекти, ми їх реалізовуємо», — відзначає голова Носівської ОТГ Володимир Ігнатченко.

«Сьогодні рада якісно використала завдання із використання інфраструктурної субвенції державної, що надавалася на цей рік, – зроблені дороги, закуплена комунальна техніка, за зекономлені кошти придбано ще додаткове обладнання. Субвенція використана, тобто завдання, яке поставила держава, виконане», — розповідає директор Центру розвитку місцевого самоврядування Ірина Кудрик.

Наступного року, за словами голови громади, Носівська ОТГ продовжить ремонтувати дороги. Які саме – визначатимуть депутати громади. Не таємниця, що більшість шляхів у цій ОТГ потребує відновлення.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Михайло Пронін

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button