Суспільство (відео)

Нові будинки у Чернігові, критика Брижинського та Чауса: головне з наради в ЧМР (Відео)

410 квартир у семи будинках і дитячий садок допоможуть збудувати в Чернігові данські партнери. Наразі вже підписана угода від міста, найближчим часом має відбутися підписання цієї угоди з данської сторони. Саме будівництво, за підрахунками, має розпочатися з лютого 2025 року і триватиме по липень 2027-го.

«Ми з фондом «За вільну Україну» уклали меморандум на побудову будинків, у яких буде 410 квартир для людей, які втратили житло. Всі ці квартири стануть власністю міста Чернігів. І ми будемо розподіляти серед чернігівців і ВПО, які втратили житло. Це мають бути сучасні екологічні енергоефективні будинки. На робочій схемі намальовано сім будинків із під’їздами, з облаштованою територією і поряд садок на 200 місць. До кінця року має бути проєкт і має бути ще один тендер на те, хто будуватиме», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови

Із 9 березня в місті діє новий тариф у транспорті: замість звичних 12 грн тепер доведеться сплатити 17 грн готівкою, 15 грн – банківською картою, проте для транспортної картки вартість залишилась такою ж. Є йнововедення для власників транспортних карток – безкоштовна пересадка в інший громадський транспорт протягом 30 хв.

«У перший день були деякі проблеми з пересадкою. Зараз це усунено, тому це працює все нормально. Пасажир заходить до транспорту,прикладає картку довалідатора і з цього моменту має 30 хвилин, щоб здійснити пересадку. Потім,коли пасажир заходить до іншого транспортного засобу, він також прикладає карту для валідатора і, відповідно, з його картки нічого не списується. Якщо це валідатор водійський, він видає так званий нульовий квиток. Якщо стаціонарний, то там буде просто написано 0 грн.», — Людмила Ніценко, заступниця начальника управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв’язку ЧМР

Уже традиційно на нараді в міськраді обговорювали й проблему з водіями в місті. Їх критично не вистачає. За останній час прийшлилише двоє нових водіїв на автобуси міста, з тролейбусами ще складніше.

«Є проблема, вона нікуди не ділася: водіїв на навчання наразі ми не можемо зібрати, водіїв тролейбусів. У нас поки що четверо потенційно зацікавлених навчатися,ще потрібно хоча би троє, щоб запустити групу навчання водіїв тролейбусів», — Руслан Ємець, начальник КП «Чернігівське тролейбусне управління» ЧМР.

Також однією з частообговорюваних проблем є стан доріг. За 53 млн цього року планують відремонтувати дорогу на вулиці Івана Мазепи від мосту в районі КСК до виїзду з міста. Також планується ремонт по вулиці Льотній.

Не обійшлось і без обговорення земельних питань, не прийнятих на позачерговій сесії минулого тижня. Проте ці питання, за словами Олександра Ломако, виноситимуть і на наступну сесію.

«Публічно всі ходять на вибори, на телебачення і на аукціони, а коли ставиш питання на голосування, виходить, що забудовники «Слуги народу» проти. Очевидно, їм легше отримувати ті земельні ділянки, які вони будують через розпорядження начальника військової адміністрації, якого вони призначили на цю посаду, щоб він ці розпорядження підписував», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови

Спіймавши кураж тотальної критики, Олександр Ломако кинув камінь і в город Чернігівської обласної військової адміністрації. Причина – захід, організований ОВА до Дня пам’яті Тараса Шевченка, точніше відсутність на ньому начальника ОВА чи його заступника.

«Поклав би квіти, вшанував би Кобзаря, не перепрацювали б. Неприємно було дивитися. Або не робіть уже тоді», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

До критики керівництва держави та світових лідерів справи на нараді не дійшли. Насамкінець у муніципалітеті обговорили скандальну ситуацію із сміттям поблизу Земснаряду. Докладніше про це дивіться в наших наступних сюжетах.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button