НовиниСуспільство (відео)

Острівець Європи в Чернігові: замість величезних черг діє Прозорий офіс (Відео)

Розплідник лайок і ненависті – черга в структурах, що надають соціальні послуги, – відходить у минуле. Принаймні у Чернігові, зокрема в Новозаводському управлінні праці та соціального захисту.

«Усе облаштовано, все зручно. Розроблено доступність максимально можливу на сьогоднішній день як для людей з інвалідністю і решти відвідувачів. Електронна черга», — Олег Русін, начальник департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА.

Напередодні професійного свята соціальних працівників, що відзначають у першу неділю листопада, ЧElineвирішив дослідити, мабуть, один із найбільш зразкових об’єктів цієї галузі – центр надання соціальних та адміністративних послуг «Прозорий офіс».

«Ми надаємо 64 послуги – це і призначення субсидій, і державних соціальних допомог, виплати компенсацій, надання пільг», — Ірина Марчук, начальник управління праці та соціального захисту населення Новозаводської районної в м. Чернігові ради.

Облаштування центру демонструє справжні європейські стандарти. По-перше, це зручний сервіс, як потрапити на прийом до фахівця.

«Отаке у нас меню. Житлова субсидія, допомоги сім’ям з дітьми. Вибираєте питання, яке вам потрібно. Берете талончик. Ну санаторно-курортне лікування. Виходить отакий талон», — Інна Кириленко, головний спеціаліст координаційного відділу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корюківські соцпрацівники з новенькими велосипедами

Отримавши талончик, слід почекати, коли викличуть до спеціаліста. Всі уточнення можна зробити на місці, для цього облаштовані спеціальні столики. Бюрократію зведено до мінімуму – більшість посвідчень і довідок можна отримати чизробити ксерокопії там само.

«Зручно, що людина прийшла в це приміщення і вирішила всі питання призначення державних допомог», — Ірина Марчук, начальник управління праці та соціального захисту населення Новозаводської районної в м. Чернігові ради.

«Приємно, коли людина відчуває допомогу і виходить задоволена. Це приносить задоволення і працівнику, я так думаю. Кожному», — Ірина Зуба, завідувачка сектору координації та прийому громадян.

Хоч відкриття центру було кінці травня, пік роботи припав на початок опалювального сезону, в жовтні.

«На початку жовтня, коли починався опалювальний період, було досить гаряче– 700 осіб за день», — Ірина Зуба, завідувачка секторукоординації та прийому громадян.

У міжсезоння в середньому за день приймають 300–400 відвідувачів. Вони після майже пів року роботи центру високо оцінюють його роботу.

«Заходиш і вже в черзі не стоїш. Сідаєш, як біла людина», — Катерина Артемівна, відвідувачка Прозорого офісу.

«Немає черг. Прийшов, узяв талончик і потрапив до спеціаліста на прийом», — Олена Іллівна, відвідувачка Прозорого офісу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині реалізували унікальний соціальний проект

«Дуже краще. Прийшов і не стоїш у черзі. Талончик тобі дали, і ти заходиш», — Наталія Миколаївна, відвідувачка Прозорого офісу.

Є тут і кімната для малечі, що дає мамам змогу залишати свої чада, коли оформляють якусь соціальну допомогу. Облаштовано і вбиральню для інвалідів.

Важливо й те, що створено умови для персоналу. Є побутова кімната. Тепер не потрібно «чаювати» або робити перекус перед клієнтами.

Зрештою задоволені працівники– це завжди комфорт для відвідувачів.

«Більш просторо. Люди почуваються комфортніше, і нам від цього краще. Зараз вони починають з того, «як у вас добре»», — Марина Хохлова, працівниця Прозорого офісу.

«Спростилася у нас задача прийому. Нам набагато приємніше і зручніше», — Катерина Тимошенко, працівниця Прозорого офісу.

«По-перше, для людей набагато краще. І нам зручно», — Олеся Рибак, працівниця Прозорого офісу.

«Прозорий офіс»– проект, ініційований нашими соціальними працівниками. Для Чернігівщини він унікальний, але не з дешевих – коштував майже 10 мільйонів гривень.

«Залучено співфінансування державного бюджету й місцевого. Державний бюджет нам надав 80%, і від місцевого бюджету 20%», — Ірина Марчук, начальник управління праці та соціального захисту населення Новозаводської районної в м. Чернігові ради.

Працівники соціальної галузі– це люди, як вочевидь є тією останньою рукою допомоги для найбільш незахищених верств населення і водночас таким собі громовідводом усього потоку людського незадоволення. Тому до їхнього професійного свята побажаємо представникам цієї професії міцних нервів ілюдяності відвідувачів.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button