Суспільство (відео)

Новостворені громади просять у держави право розпоряджатися землею (Відео)

Вибори до об’єднаних територіальних громад нині позаду. Здолавши надзвичайно складний процес об’єднання, ОТГ постали перед новою проблемою – розпоряджатися землею, що знаходиться поза межами населених пунктів, на власний розсуд новостворені громади не можуть, бо не мають на це відповідного прийнятого закону. Як жити далі, коли на землю у громад усі надії?

«На сьогодні я бачу, що земля – це одне з джерел, звідки можна отримувати гроші, адже підприємств у нас немає, а тут хоч якусь копійку до бюджету», — голова Батуринської об’єднаної територіальної громади Леонід Душа.

У столиці пройшов щорічний форум сільських і селищних рад. У ньому взяли участь очільники міст і сіл з усіх регіонів України, а також керівники новостворених громад, у яких напередодні пройшли перші вибори. На зустріч запросили і народних депутатів, які у Верховній Раді відстоюють законопроекти, що надають громадам право розпоряджатися землею. Нині декілька парламентарів блокують прийняття цих законів. Народний депутат України Валерій Давиденко, який взяв участь у форумі, назвав це знищенням села.

 «Депутати це розуміють. Зі свого боку перед кожним пленарним засіданням ми надаємо пропозиції, щоб цей закон був включений. Я впевнений, що рано чи пізно, він таки буде включений. Востаннє ми говорили, що блокуватимемо трибуну, поки цей закон не буде внесений до зали», – народний депутат України Валерій Давиденко.

Недоотримують місцеві бюджети і від незаконного користування землями відумерлої спадщини. У 2013 році в Україні експерти нарахували близько півтора мільйона гектарів таких земель. Того ж року спадок на 375 тисяч паїв не був оформлений. А відтак, землями незаконно міг користуватися будь-хто. Сільські та селищні депутати досі не мають права навіть проконтролювати долю земель відумерлої спадщини. Сьогодні за цим свавіллям спостерігають і новостворені громади. Завдяки землям територіальні об’єднання вже могли б покращувати свою долю.

 «Земельна спілка послідовно виступає за те, щоб передати права власності на землю за межами населених пунктів до місцевих громад. Я хочу попросити, без вашої підтримки законопроекту Держгеокадастр земель, на жаль, не віддасть», — президент асоціації «Земельна спілка України» Андрій Кошиль.

Обговоривши всі земельні проблеми, очільники українських міст і сіл, а також голови громад підготували пропозиції до Верховної Ради та Президента. Кажуть, якщо їх не врахують, селяни розчаруються в реформі децентралізації. До речі, Чернігівщину на форумі назвали однією з найкращих у рейтингу об’єднання громад.

 «Чернігівщина зробила прорив сьогодні мене питають громади з усієї України, куди можна поїхати повчитися. Це Парафіївка, це Кіпті дуже добре, що у вас є такий народний депутат, як Валерій Давиденко, завдяки йому потужно працює Офіс реформ», — голова Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад Микола Фурсенко.

Вражений здобутками Чернігівщини, голова Всеукраїнської асоціації сільських і селищний рад Микола Фурсенко вручив Валерію Давиденку грамоту за підтримку чернігівських громад. Усім іншим учасникам побажав плідної роботи на наступний рік.

Ще статті по темі

Back to top button