Суспільство (відео)

Обережно – на Чернігівщині ботулізм (Відео)

За травень цього року на Чернігівщині зафіксовані випадки захворювання на ботулізм. Про це на брифінгу розповів головний державний санітарний лікар Чернігівської області Олександр Чепурний.

«Захворіло троє осіб. Один випадок – чоловік, 38 років, у Козелецькій громаді, а в Любецькій громаді постраждала сім’я з двох людей. Летальних випадків, на щастя, немає. В обох випадках причиною стала в’ялена непатрана риба, виготовлена в домашніх умовах», — Олександр Чепурний, головний державний санітарний лікар Чернігівської області.

За минулий рік на ботулізм на Чернігівщині захворіло дев’ятеро людей. Цей показник став другим в Україні. Перевищила цю кількість лише Житомирська область, де зафіксували 11 випадків цього захворювання.

«За останні п’ять років відсоток померлих людей із загальної кількості тих, які хворіли на ботулізм, по області в нас становить 10,5%, по Україні – 4,7%. На сьогодні в Україні зафіксовано 40 випадків отруєння або захворюваності на ботулізм», — Олександр Чепурний, головний державний санітарний лікар Чернігівської області.

Як зазначив Олександр Чепурний, у більшості випадків розпізнати, чи є в продукті токсин ботулізму, ні за смаком, ні за запахом, ні за зовнішнім виглядом майже неможливо.

«У звичайних умовах збудник ботулізму знаходиться в ґрунті, в мулі річковому, озерному у вигляді неактивної спори. Коли ця спора потрапляє в сприятливі умови – це вологе середовище, а найголовніше – це відсутність кисню, то активізується та починає виробляти токсин. Токсин є смертельною отрутою. Він є один із найнебезпечніших. До прикладу, він у 375 разів сильніший за отруту гримучої змії. Смертельна доза для людини мінімальна, вона становить менше як 0,3 мкг на кілограм маси тіла», — Олександр Чепурний, головний державний санітарний лікар Чернігівської області.

За несвоєчасної діагностики та лікування захворювання, ботулізм призводить до 80% летальних випадків. Це захворювання може стати причиною багатьох ускладнень та виникнення інших хвороб. На ботулізм можна захворіти необмежену кількість разів, оскільки в організмі не виробляється імунітет до цього захворювання. А лікування його є дуже дороговартісне.

«Орієнтовна вартість однієї дози сироватки становить 100-110 тисяч гривень. Причому сума лікування в умовах стаціонару – 2100-2500 гривень, залежно від ступеня тяжкості перебігу, з яким хворий потрапляє в лікувальний заклад. Лікування може тривати від 5 днів до 2 тижнів. Тобто вартість лікування становить від 110 до 150 тис.», — Олександр Чепурний, головний державний санітарний лікар Чернігівської області.

Аби не захворіти на ботулізм, треба ретельно мити продукти, посуд, руки, не їсти з банок із піддутими кришками, не купувати продукти на стихійних ринках і не використовувати воду з невідомих джерел.

Журналіст: Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button