Суспільство (відео)

Один тур на двох: експерти розповіли про виборчі махінації на Чернігівщині (Відео)

Люди на одній із дільниць Чернігова не могли проголосувати близько години. Усе через те, що виборча скринька мала пошкодження. А на дільниці у виправній колонії №44 не пускали представника громадської організації «Опора», мотивуючи це тим, що реєструватися треба було ще до 31 березня.

«Але після переговорів із головою ОВК і ДВК питання було вирішене і мене запустили. Але поки я зайшла, закінчилося голосування. Всі присутні вже проголосували. Тому я процесу не побачила», — розповідає Олена Рогова, представник ГО «ОПОРА».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині одна дільниця відкрилася майже о 9-й ранку

«Треба відзначити низьку підготовку та низьку мотивацію членів спеціальних виборчих комісій. У цій ситуації значну допомогу надають саме працівники цих установ, лікарень, колоній, які пройшли вже не першу виборчу кампанію, знають специфіку роботи зі своїми підопічними», — відзначає Віктор Тарасов, Чернігівський громадський комітет захисту прав людини.

6882 особи виявили бажання змінити місце голосування. У відділі державного реєстру виборців кажуть, що намагалися встигнути опрацювати максимальну кількість заяв і вдосконалити списки виборців порівняно з попереднім туром. Проте один містянин не зміг проголосувати через те, що не встиг перенестися зі списків спецдільниці у Василькові. А в Чернігові люди виявили у своєму будинку одну зайву квартиру.

«На одній дільниці виборці побачили, що в будинку є квартира, якої насправді немає. Почали розбиратися – всі дії в реєстрі відбуваються на підставі документального підтвердження. За тим документом, який нам подав ЦНАП, вони подали людину, подали цю квартиру і відділ ведення її вніс», — говорить Валерій Білоокий, начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату Чернігівської ОДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із церкви – на дільницю: чернігівці не поспішають іти на голосування

У свою чергу виборці скаржаться на маленький розмір бюлетенів. Вони нарікають на те, що, потрапляючи в урну, листок розкривається – і таким чином порушується таємниця голосування.

«Фактично видно волевиявлення виборця і деякі спостерігачі намагаються вже стояти біля скриньок і фіксувати собі, хто за кого проголосував. Назвати це порушенням не можна, але звертаємо увагу на це виборців. Якщо ви хочете, все ж таки міцно згинайте бюлетень, щоб він не розгорнувся у виборчій скриньці», — зазначає Володимир Андрійченко, представник Комітету виборців України.

Голова правління Чернігівського центру прав людини Олександр Підгорний наголосив на тому, що у другому турі в регіоні спостерігається значно менша явка виборців, ніж у першому. Станом на 11-ту годину в області проголосували 45,15 відсотка людей. До того ж експерти зазначили, що наразі вибори на Чернігівщині проходять досить спокійно, але ближче до завершення голосування ситуація може змінитись.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button