Суспільство (відео)

ONUKA – про Чернігів і відродження будинку Олександра Шльончика (Відео)

«У Вікіпедії в статті написано, що я народилася в Чернігові, але це неправда, я народилась у Києві, та мені здається, народилася по-справжньому я дійсно в Чернігові, тому що весь мій рід із Чернігова і взагалі музичний мій старт відбувся саме тут», — фронтвумен гурту «ONUKA» Ната Жижченко.

Так про Чернігів говорить відома українська музикантка та співачка Ната Жижченко. ОNUKA – це не тільки для неї псевдонім, але й щось сакральне. Це більше про онуку чернігівського музиканта та майстра народних музичних інструментів Олександра Шльончика. Наталія Жижченко зазначає, що, вибираючи сценічне ім’я, вона хотіла, щоб дідусь був завжди поруч. Саме йому співачка завдячує свої талантом. Тому не дивно, що разом із чоловіком Наталія Жижченко відроджує будинок дідуся. Не дивно й те, що багато часу проводить співачка в Чернігові. 

«Це моя душа, це, мені здається, така колиска мрій, колиска дитячих спогадів, у які я часто ховаюся і взагалі найрідніше, найприємніше і камерне місце і в думках, і наживо», — фронтвумен гурту «ONUKA» Ната Жижченко.

Поспілкуватись із неймовірною музиканткою мали можливість чернігівці в бібліотеці ім. М.Коцюбинського. Саме під час цієї зустрічі Наталія Жижченко отримала свою нагороду за конкурс «Жінка року» в номінації «Гордість Чернігова – 2023».

«Моя бабуся дуже цьому зраділа б. Це для неї було б просто головною подією року. Я думаю, що це все одно робиться для неї, для дідуся, і я думаю, що вони десь на небесах від цього радіють.

Мені навіть трішки соромно, що я не чернігівка в такому буквальному сенсі й отримую таку нагороду, але це дійсно для мене важливо», — фронтвумен гурту «ONUKA» Ната Жижченко.

ONUKA не тільки продовжує відроджувати українські традиції в музиці, поєднуючи їх із сучасністю. Невдовзі з’явиться культурний простір у будинку дідуся співачки. Його назву співачка анонсувала саме в Чернігові.

«Ми плануємо відкривати простір на базі майстерні мого дідуся, на базі нашого будинку, який буде називатись «Фабрична, 12». Я вперше це кажу на 100% із назвою, тому що назви не було. Це простір, сучасний простір із етнографічним нахилом, де відбуватимуться як віртуальні, так і офлайнові події, зустрічі з зірками, зустрічі з артистами, з лекторами в різних тематиках: музика, етнографія. Також будуть відкриті курси з деревообробки.

Це буде трансформуватися, поки що дуже багато напрямів. І осучаснення в тому, що все ж таки 3D-принтернінг інструментів буде продовжено, тому що це складний, але важливий напрям», — фронтвумен гурту «ONUKA» Ната Жижченко.

Такий своєрідний творчий хаб із поезією, музикою та розмовами, переконана Ната Жижченко, стане своєрідним візуальним музеєм.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button