Суспільство (відео)

Осіння депресія чи поганий настрій: поради чернігівської психологині (Відео)

В осінній період люди часто скаржаться на поганий настрій і пригнічений стан, а подекуди навіть кажуть, що в них осіння депресія. Але чи дійсно існує осіння депресія та з чим пов’язаний такий стан, ми поцікавились у чернігівської психологині Наталії Лазаренко.

«Таке поняття, як осіння депресія, існує, не тільки осіння, бувають у когось ще й літні епізоди депресії. У людей це може ускладнюватися зараз на тлі війни, відбуватися підсилення цієї депресії. Якщо говорити про осінь, то, безперечно, ми бачимо менше світла, менше радості, пониження цього. Тому люди можуть впадати в такі апатичні стани, депресивні. Але треба розуміти, що діагноз «депресія» ставить лікар», — Наталія Лазаренко, системний сімейний психолог, арттерапевт.

Зазвичай люди восени частіше, аніж в інші пори року, скаржаться на збільшення фізичної втоми, зниження активності, сонливість. Ця мінорність настрою пов’язана з тим, що світловий день стає коротшим, псується погода, а тому падає рівень життєвої енергії.

«Це взагалі є нормою, тому що осінь, особливо від листопада до 15 грудня – це найтемніші періоди доби, коли людині просто бракує сонячного світла, це може бути пов’язано з тим, що людина недоотримує гормон серотонін, що виробляється під дією сонячного світла», — Наталія Лазаренко, системний сімейний психолог, арттерапевт.

Варто відрізняти поганий настрій від депресії. Основна різниця в цих поняттях полягає в тривалості цих станів.

«Якщо в людини вже тривалий час поганий настрій, у житті нічого не радує, немає цілей життя, загалом  депресія – це така дама в чорному, яка відбирає в нас сенси життя», — Наталія Лазаренко, системний сімейний психолог, арттерапевт.

Аби не впасти в депресію, восени треба більше себе радувати чимось простим – навіть вибором їжі; слухати аудіокниги; долучатися до пасивної музичної терапії: вранці ввімкнути класичну музику та налаштуватися позитивно на новий день.

«Від зустрічей із друзями знову ж таки не відмовлятися, ще із самодопомоги – це кольоротерапія. Одягати одяг яскравих кольорів: жовтогарячий, жовтий, червоний, щоб за допомогою кольору підсилювати настрій. Купувати картини за номерами чи взагалі щось малювати. Від себе як арт-терапевта: складати мандали з натуральних матеріалів: горох, квасоля різнобарвна. Мандала – це таке коло, в якому обов’язково повинен бути центр і навколо центра можна викладати якісь малюнки. Що ширшою буде ваша мандала, то краще», — Наталія Лазаренко, системний сімейний психолог, арттерапевт.

Варто пам’ятати, що пригнічений настрій і депресія – це різні поняття. Проте як тільки ви відстежили, що цей поганий настрій триває понад два тижні, варто звернутися до сімейного лікаря, який порадить, у кого проконсультуватися далі.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button