Суспільство (відео)

Замість їжі бактеріологічна «бомба»: фахівці порадили, як після походу на ринок не потрапити в лікарню (Відео)

Спека створює додаткові загрози  щодо харчових отруєнь. Нехтування правилами зберігання продуктів харчування може відправити вас після обіду на лікарняне ліжко.

«Купляють, а потім ще півдня ходять по ринку і вибирають іншу продукцію. І поки вони доносять цю продукцію до холодильника, і вона вже максимально забруднюється мікрофлорою, тому можуть виникнути тяжкі отруєння», —  Світлана Шевченко, завідуюча відділом ветеринарно-санітарної експертизи Чернігівської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини.

Фахівці «Держпродспоживслужби» радять споживачам в літній час ретельно підходити до вибору продуктів, особливо на ринках.

«До продуктів, що швидко псуються, належать риба, м’ясо, яйця. Навіть овочі і фрукти. Кожен продукт має свій строк реалізації і повинен зберігатись при відповідних температурах», — Світлана Шевченко, завідуюча відділом ветеринарно-санітарної експертизи Чернігівської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фахівці порадили чернігівцям, як вберегтися від ботулізму

«Кожен покупець має право просити у реалізаторів документи які підтверджують якість цієї продукції, особливо якщо це стосується ринків. Кожен ринок має лабораторію ветеринарно-санітарної експертизи яка проводить контроль, і експертний висновок є документом який підтверджує, що продукція пройшла контроль», — Світлана Шевченко, завідуюча відділом ветеринарно-санітарної експертизи Чернігівської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини.

Але кожен покупець повинен самостійно проводити органолептичну оцінку (колір, консистенція, запах) того що купляє.  Більш того, в разі сумнівів, може негайно звертатись до лабораторії щоб там підтвердили якість купленої продукції.

«В будь якому випадку якщо виникають якісь проблеми і в покупця є сумніви, то він може звернутися до лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, де проведуть відповідні аналізи і підтвердять якість цієї продукції», — Світлана Шевченко, завідуюча відділом ветеринарно-санітарної експертизи Чернігівської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фахівці Держпродспоживслужби перевірили питну воду на Чернігівщині

На фоні спеки дуже швидко розвивається патогенна мікрофлора. Особливу небезпеку в таких умовах несе м’ясна, рибна продукція, яйця.

«При споживанні неякісних яєць може виникнути сальмонельоз. Це важке отруєння», — Світлана Шевченко, завідуюча відділом ветеринарно-санітарної експертизи Чернігівської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини.

Також важлива гігієна при вживанні овочів та фруктів.

«Ретельно проводити промивання. Якщо це дітям, то рекомендується обдавати кип’ятком, тому що все, що збирається на поверхні, все потрапляє безпосередньо в організм», — Світлана Шевченко, завідуюча відділом ветеринарно-санітарної експертизи Чернігівської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини.

Загалом в більшості випадків якість того, що ми купляємо та споживаємо, залежить від самих споживачів і сумлінне відношення при виборі продуктів харчування стане запорукою збереження вашого здоров’я.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро  Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button