Суспільство (відео)

Особлива сесія ЧМР: уперше рішення ухвалювали онлайн (Відео)

Уперше онлайн – 36-та (позачергова) сесія Чернігівської міськради відбулася у форматі ZOOM-конференції, під час якої деякі депутати, цілком логічно, долучалися до голосування в форматі онлайн, а решта – в малому залі міськради голосувала фізично, водночас перебуваючи на зв’язку зі своїми колегами.

Поки депутати доєднувалися до конференції та реєструвалися на сесії, під стінами малого залу мерії, в якому перебували кілька депутатів і, власне, технічні працівники, що й забезпечували проведення сесії, зібралися жителі міста. Їхні основні вимоги – потрапити на сесію та виступити перед депутатами. Утім, чернігівців до зали не пускають працівники комунального підприємства «Муніципальна варта».

Скажіть, де написано, що не може бути присутня в залі громадськість? Де це написано ?

Зайти до зали засідань жителям міста все-таки дозволяють. Але задля цього чернігівцям треба було викликати поліцію та звернутися напряму до депутатів із проханням дозволити виступити під час сесії, аби їхні думки та прохання нарешті почули. 

Не виділяйте кошти на ямкові ремонти, на озеленення міста, забезпечуйте лише критичні витрати, все поза критичними витратами має йти на ЗСУ,- Наталія Бойко – жителька Чернігова.

Пустіть їх, будь ласка, якщо це сесія, якщо ви називаєте це сесією – пустіть людей, нехай люди виступлять. – Ми не заперечуємо. – Депутати не заперечують, заходьте всі,- Марина Семененко – депутат ЧМР

Присутні на засіданні чернігівці заявляють про бажання виступити до початку сесії, аби їх почула якомога більша кількість депутатів. Із цим проханням вони звертаються до присутніх у залі народних обранців, ті, в свою чергу, запитують дозволу в головуючого – в. о. чернігівського міського голови Олександра Ломако.

Шановний головуючий, у нас у залі є представники громади, які бажають взяти слово, і ми не можемо працювати, бо дуже шумно. Чи є можливість? – Після розгляду питань ми дамо слово громаді обов’язково. Переходьте до голосування за порядок денний,- Наталія Хольченкова – депутат ЧМР.

Свою присутність на сесії засвідчили 23 депутати. На порядку денному два питання: «Про затвердження програми забезпечення діяльності КП «Теплокомуненерго» ЧМР на 2022-2025 роки в новій редакції» та «Про внесення змін і доповнень до рішення ЧМР від 30 листопада 2022 року «Про бюджет Чернігівської міської територіальної громади». Під складними формулюваннями приховані доволі прості питання – потрібно дофінансувати з бюджету міста Чернігівську ТЕЦ та освітян. Йдеться про виділення 70 і 26,8 млн гривень, відповідно.

Голосування відбувається поіменно, «за» в обох питаннях голосують 23 депутати з 23 присутніх. Одразу після голосування… Гадаєте, депутати заслуховують виступи містян? Ні. Головуючий у форматі онлайн завершує сесію. До речі, зверніть увагу, наразі Олександр Ломако виступає перед містянами та депутатами саме в форматі онлайн.

Усі питання порядку денного розглянуті, дякую колегам за участь, ми дуже оперативно провели сесію,- Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

Дякую всім за увагу, 36 (позачергову) сесію ЧМР я оголошую закритою.

І поки депутати, які мали б у межах онлайн-сесії вислухати містян, відключаються від ZOOM-конференції, а чернігівці обурюються невиконаній обіцянці, в малій залі Чернігівської міськради з’являється в.о. чернігівського міського голови Олександр Ломако. Виявляється, онлайн-сесію головуючий проводив у своєму кабінеті, що поверхом вище. На запитання громадськості, чому було прийняте рішення проводити сесію онлайн, виконувач обов’язків мера посилається на брак часу.

Питання в часі. Заради двох технічних питань, які просто не можуть почекати до планової сесії, було прийнято рішення провести онлайн-сесію, аби просто не витрачати час,- Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

Водночас депутат Чернігівської міськради Марина Семененко висловлює припущення, що такий формат сесії – спосіб зібрати кворум і протягнути необхідні рішення.

За моїми даними, пан Рєзнік зараз за кордоном, пані Лобачова зараз в іншому місці, в них просто не було кворуму, аби протягнути оці питання, які вони сьогодні розглядали,- Марина Семененко – депутат ЧМР.

Більше того, за словами Марини Семененко, ця сесія не є законною, у своєму коментарі вона посилається на низку визначених законом і регламентом правил.

Ця сесія не є законною. Чому? Тому що в законі про місцеве самоврядування сказано, що дистанційно можна збиратися у випадку надзвичайних ситуацій або у випадку ліквідації надзвичайних ситуацій. У нас зараз немає надзвичайної ситуації. В законі про воєнний стан не сказано нічого про те, що депутати можуть збиратися онлайн,- Марина Семененко – депутат ЧМР.

І наостанок виконувач обов’язків чернігівського міського голови все-таки поспілкувався з жителями міста, котрі виявили бажання прийти на сесію.

Я до вас спустився, аби послухати та відповісти на ваші запитання. Будь ласка, я тут,- Олександр Ломако – в.о. чернігівського міського голови.

Щоправда, часу на конструктивний діалог міському керманичу не вистачило, тож зустріч із чернігівськими активістами довелось перенести.

Я вас запрошую, я вам дам свій номер мобільний. Вівторок, середа – будь-який із цих днів, коли буде проєкт у мене на руках, заходьте, ми врахуємо ваші побажання,- Олександр Ломако – в.о. чернігівського міського голови.

Та чи вдасться чернігівцям побачити обіцяний звіт? Чи вхід до кабінетів знову перегородять охоронці? Це зрозуміємо згодом.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button