Суспільство (відео)

Кандидати-двійники та кримінальні провадження: підсумки червневої передвиборки (Відео)

Від початку червня Громадянська мережа «ОПОРА» чотири рази зверталася до правоохоронців. Про це розповіла її координатор на Чернігівщині Наталія Висіканець під час прес-конференції. Зокрема просили перевірити джерело фінансування одного з кандидатів 207-го округу, на підтримку якого пройшов масштабний концерт. Також виявили кілька адміністративних порушень. Серед них – розміщення реклами без вихідних даних та агітація за кандидата від політичної сили, до якої він насправді жодного стосунку не має.

«Ще така тенденція спостерігається: реєструвалися люди, які є повними або частковими тезками кандидатів у депутати Верховної Ради. Ми маємо ще дві спроби зареєструватися повними тезками Євлахова. Але ЦВК не прийняла їхніх документів. Люди спеціально прізвище, імя, по-батькові, щоб відповідати даним чинного кандидата», — координаторка спостереження Громадянської мережі «ОПОРА» за виборами в Чернігівській області Наталія Висіканець.

У мережі «ОПОРА» зафіксували і кілька звернень із приводу підкупу виборців, проте підтверджувальних фактів цього немає. Загалом за червень до поліції Чернігівщини надійшло 26 повідомлень про виборчі правопорушення. За словами речниці обласного управління Юлії Ковтун, ця кількість значно менша, ніж за час проведення попередньої кампанії. Зокрема, відкрите кримінальне провадження щодо нападу на журналістів у Прилуках.

«Також було відкрито чотири провадження за частиною 1 ст.157 ККУ – це незаконна агітація. Тобто двійники, які зареєструвалися, в них схожа назва однієї з політичних партій. Такі провадження розслідує Чернігівський відділ поліції, прилуцький, корюківський. Також у Сновському відділі поліції була розповсюджена газета з начебто неправдивою інформацією», — речниця ГУНП у Чернігівській області Юлія Ковтун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомий імовірний переможець виборів у 208-му окрузі

Також Наталія Висіканець розповіла і про те, що на її особистий номер телефонували з певної соціологічної компанії. Її збентежило те, що тут знали округ, до якого вона належить. Це свідчить про доступ організації до персональних даних людини.

«У кінці спитали, чи підтримую я певний курс когось. Було буквально 5 запитань. Розмова тривала 49 секунд, але розмова для людини, яка ще не визначилася і має таке доволі сире усвідомлення, за кого буде голосувати… ну, я вважаю, що це така маніпуляція. Відповідно, звернуся з заявою до поліції», — координаторка спостереження Громадянської мережі «ОПОРА» за виборами в Чернігівській області Наталія Висіканець.

Також спікери повідомили, що цього разу змінити місце голосування можна до 15 липня. Для цього треба звернутись з відповідною заявою до державного реєстру виборців. Наразі ж на Чернігівщині зареєстровано 820 тисяч голосуючих, які обиратимуть одного з 95 кандидатів-мажоритарників. Щодо виборчих комісій, то всі вони вже працюють, хоча і виникали проблеми з 205-м округом.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button