Суспільство (відео)

Останки трьох воїнів Другої світової війни перепоховали у Деснянці (Відео)

Зворушлива подія для жителів Деснянки Чернігівського району: до  братської могили, що  у центрі села, прийшли від найстаршого до найменшого деснянця, аби вшанувати пам’ять воїнів Другої світової війни.

Через 75 років після  початку Великої Вітчизняної війни, у Деснянці у спільній могилі ховають трьох воїнів, які зникли безвісти ще у 1941 році – уродженця Ростовської області  Гаврила Попова і харків’янина Івана Русанова, ім’я третього солдата встановити не вдалося. Їх тіла знайшли пошуковці цього року.

«Шукачі металів ходили лісом із металошукачем, виявили останки, дали нам знати, і ми, як годиться, провели розкопки й дослідили все», — керівник обласного пошукового клубу «Пам’ять перемоги» Олексій Астахович.

«Важко дивитися на все це, я заплакав, як квіти клав, бо мій батько загинув, і всі, такі, як ми, батьки наші загинули», — житель Деснянки Дмитро Москаленко.

«Нехай вони спочивають у спокої, добре, що знайшли їх. Тепер родичі хоч знають, де їхні могилки. А багато ж не знають, вони ж пішли молодими», — жителька Деснянки Любов Апанасенко.

«Як загинули ці воїни, ми не знаємо, але знаємо, що був бій на території оцієї сільради на околиці лісу, і, як кажуть пошуковики, там був окіп. Вони загинули в бою, зі зброєю в руках, обороняючи наше місто Чернігів, нашу Чернігівську область», — голова Чернігівської районної організації ветеранів України Анатолій Скуратович.

На церемонію перепоховання у Деснянку приїхала родичка одного із знайдених солдат. Харків’янка Ольга Вуколова каже, що її родина вже не чекала звістки про зниклого безвісти діда. З Десняки додому вона повезе його особисті речі – флягу і медальйон, і передасть їх бабусі.

«Для нас это неожиданное и нежданное событие, мы не думали и не рассчитывали что , спустя 75 лет можно найти чтото, мы конечно в шоке, в восторге», — онука Ольга Вуколова.

З початку 1941 року на території Чернігівщини тривали запеклі бої. На передовій була і 204 десантна бригада.  Її воїнів ще до цього часу шукають на території навколишніх сіл.  До речі, на Чернігівщині ще не знайдені понад 10 тисяч безвісти зниклих воїнів Другої світової війни, кажуть пошуковці.

Ще статті по темі

Back to top button