Суспільство (відео)

Коротко – про головне: яким був 2023-й для Чернігівщини (Відео)

«2023 – рік, який кожен українець хотів назвати переможним. Утім, таким він не став, і в новий етап своєї історії, 2024 рік, наша країна входить у стані війни. Та навіть попри це, 2023 рік для Чернігова та Чернігівщини був насичений подіями, випробуваннями та новинами. Про найважливіші події міста ми щодня інформували вас на ресурсах нашого інтернет-ЗМІ. Традиційно наприкінці року команда «Челайн» підготувала для вас короткі підсумки року, що минає: згадаймо, що було, проаналізуймо ці події та зробімо відповідні висновки, аби в новому році не повторювати негативних сценаріїв минулого. Цьогорічні підсумки року ми поділили на три категорії: «Політика», «Культура» та «Суспільство», аби ви могли дозовано та сортовано дізнатися про актуальні події року. Розпочати пропонуємо з категорії «Політика», адже вона одна з відносно найскладніших і наймасивніших», — Таліна Тарасенко – журналіст.

Політика:

Ще на початку січня 2023 року колишній міський голова Владислав Атрошенко роздавав «щиглів» своїм підопічним, аби ті краще працювали.

А вже в лютому цього ж року, згідно з постановою Яворівського районного суду Львівської області та постановою Львівського апеляційного суду від 1 лютого 2023 року, голову Чернігівської міської ради Владислава Атрошенко було позбавлено права обіймати посаду строком на один рік.

Цю подію обґрунтовано можна вважати однією з найгучніших в інфопросторі міста, вона стала висхідною точкою для подальших політичних баталій, які міські керманичі тягнуть із собою в новий 2024 рік. Та про це пізніше.

Отже, замість «законно обраного» Атрошенка посаду займає секретар Чернігівської міської ради, а тепер ще й тимчасовий виконувач обов’язків чернігівського міського голови Олександр Ломако. І все було б спокійно, якби не одне «але»: за поданням голови Чернігівської ОВА В’ячеслава Чауса, згідно з указом Президента України від 7 лютого 2023 року, в Чернігові введено міську військову адміністрацію.

17 лютого 2023 року, згідно з розпорядженням Володимира Зеленського, призначено начальника Чернігівської міської військової адміністрації. Ним став Дмитро Брижинський.

Саме звідси бере свій початок історія непростих взаємин Чернігівської міської ради з Чернігівською міською військовою адміністрацією, яку в ЗМІ охрестили, як «Протистояння на Магістрацькій». Судові позови, блокування рішень виконкомів і сесій, агресивна інформаційна політика проти опонентів – Чернігів не на жарт «розколихали» ці політичні протистояння. Одна з головних тем наявних конфліктів – розподіл повноважень, а звідси і вплив на питання бюджетні.

Разом із тим полум’я політичного дисбалансу вирувало і в області, на рівні окремих міських рад, наприклад у Козельці, Прилуках та Ічні.

У своїх матеріалах ми неодноразово розповідали про «Козелецький синдром»: це коли замість того, щоб працювати на благо громади та її жителів, частина депутатів саботувала сесії селищної ради. Лише з шостої спроби Козелецька селищна рада ожила – 9 червня 2023 року після приблизно піврічного простою роботи органу самоврядування засідання нарешті має кворум і може ухвалювати рішення.

«Неспокійно» – певно, найбезневинніше слово, яке можна використати для того, щоб охарактеризувати все те, що відбувалося та продовжує відбуватися в політикумі міста й області. І якщо, до прикладу, в Козельці та Прилуках політичні пристрасті вдалося придушити, то в Чернігові вони лиш розгораються з новою силою: міська рада та міська військова адміністрація не можуть порозумітися.

Кілька разів протягом кількох останніх місяців року до виконувача обов’язків чернігівського міського голови Олександра Ломако навідувалися представники ДБР з обшуками. Пізніше стане відомо, що питання викликає законність виїзду тимчасового мера за кордон.

1 листопада 2023 року в Чернігівській міській раді відбулася позачергова сесія, під час якої депутати ЧМР проголосували «за» присвоєння звання Почесного громадянина Чернігова колишньому меру – Владиславу Атрошенку. Щоправда, чимало чернігівців сумніваються у його законності.

А також із найсвіжіших гучних новин цієї категорії можна виділити те, що 30 листопада в Чернігові за підозрою в отриманні хабара співробітники департаменту стратегічних розслідувань затримали начальника Чернігівського міського управління капітального будівництва В’ячеслава Почепа.

Звісно, це ще не всі найактуальніші політичні новини нашого міста, утім, відібрані нами точно можна назвати найрезонанснішими та найяскравішими серед інших. Саме вони спричинили найбільше обговорень серед містян.

КУЛЬТУРА:

Виставки, конкурси, презентації, благодійні заходи та цікаві проєкти – культурне життя Чернігова в 2023 році, попри воєнні виклики, було дійсно насиченим та яскравим. Цьогоріч у своїх матеріалах ми розповідали про багацько культурних новинок нашого міста. Зараз же спробуємо виділити основне.

Почався 2023 рік із відкриття кількох виставок у різних музеях нашого міста: Чернігівський обласний художній музей імені Григорія Ґалаґана презентував виставку творів українського автора Олександра Бєлозора в межах мистецького проєкту «Краяни». А в стінах історичного музею імені Тарновського розгорнули виставку «Зупинись, мить…» – її експонати ілюстрували мистецтво фотографії на теренах Чернігова понад сотню років тому.

Водночас від початку року активну діяльність розпочав і доволі відомий серед чернігівців проєкт «Школа амбасадорів», започаткований ще п’ять років тому.

У 2023 у Чернігові відкрився молодіжний простір для роботи, відпочинку, проведення цікавих заходів та освітніх лекцій під назвою «Aware Zone» .

У 2023 році Чернігів відзначив 400-річчя надання місту Магдебурзького права.

І навіть попри воєнні виклики, в Чернігові відбувся старт туристичного сезону.  

У вересні відбулася презентація книжки «Боротьба нескорених: злочини російських окупантів на Чернігівщині» – її створив журналіст Чернігівського інтернет-видання «Чеline» Павло Солодовник. Вона стала другою в творчому доробку колективу. Перша книга, над якою працювала вся команда «Чеline» – «Нескорена Чернігівщина», – вмістила в собі історії мешканців області, які пережили окупацію й ізоляцію. Свідчення були записані в перші дні після відходу російських військ із Чернігівщини журналістами, які виїхали в населені пункти області, щоб зібрати інформацію про пережите людьми. Друга ж книжка створена на основі документальних і аналітичних даних.

Звісно, це дуже узагальнені підсумки з цієї категорії. Культурне життя Чернігова в 2023 році дійсно буяло, десятки презентацій, виставок і заходів – прямий цьому доказ. 

СУСПІЛЬСТВО:

Для категорії новин «суспільство» 2023 рік став одним із найпродуктивніших. Причиною цього, на жаль, послугувала війна. Більшість новинних приводів пов’язана з повоєнними реаліями нашої області та має чітко негативне забарвлення. Утім, було й позитивне. Та про все своєю чергою.

Почався 2023 рік для Чернігівщини з підтоплення низки населених пунктів області – через підйом рівня води в річці Дніпро спостерігалося ускладнення гідрологічної обстановки з порушенням транспортного сполучення та підтопленням домоволодінь у селах Загатка, Прохорів, Мньов і Пустинки Чернігівського району, що унеможливило доступ населення до магазинів, аптек й інших закладів.

Уже в березні перед Черніговом постала нова проблема: представники упц мп, які відмовилися підписувати оновлений договір оренди культових споруд (церков і монастирів). У листопаді 2019 року Верховна Рада України ухвалила Закон 157-IX «Про оренду державного та комунального майна». Згідно з новим порядком, культовими спорудами (церквами та монастирями) більше не можна користуватися безоплатно. Відтак, 27 березня 2023 року, по завершенню попереднього договору, представники єпархій, які мали в користуванні храми міста, мали з’явитися в зазначений час, аби укласти нові договори оренди. І якщо представники ПЦУ це зробили без проблем, то прихильники мп прийняли рішення судитись з НАІЗ «Чернігів стародавній» за право користуватися храмами, що фактично належать місту.

Був і позитив: 4 квітня 2023 року відзнаку «Місто-герой України», яку 3 квітня під час візиту на Чернігівщину вручив Президент України Володимир Зеленський, передали на тимчасове зберігання до Чернігівського історичного музею ім. Тарновського. У майбутньому, відповідно до положення, відзнака займе своє почесне місце в будівлі міської ради на прапорі Чернігова.

А у травні в населеному пункті Лемеші, що на Чернігівщині, відкрили нову амбулаторію та перший в Україні центр гемодіалізу в сільській місцевості.

У тому ж таки травні «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка підписав договір про співпрацю з Українським державним університетом ім. Михайла Драгоманова.

19 серпня – чорна сторінка в історії нашого міста. Цього дня росіяни здійснили ракетний обстріл по драмтеатру в центрі міста. Того дня там відбулася закрита виставка дронів «Люті пташки». Загалом постраждали 214 людей.

Унаслідок ракетного удару загинули семеро людей, серед них шестирічна дитина.

СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом ракетного обстрілу центру Чернігова.

Повертаючись до теми упц мп у Чернігові: ранок 5 жовтня 2023 року для кількох чернігівських храмів почався нетипово, адже замість традиційних вранішніх Богослужінь – зміна замків та опломбування дверей святинь. Тимчасово обмежили вхід до шістьох місцевих храмів: П`ятницької та Іллінської церков, Спасо-Преображенського, Троїцького та Успенського соборів, а також до Антонієвих печер.

Саме такий вигляд мають короткі підсумки 2023 року. Варто зізнатися, вони не найпозитивніші і зовсім не такі, як кожному з нас хотілося б. Утім, попри все, Чернігів і Чернігівщина вистояли та готові до початку нового складного року. Насамперед завдяки нашим захисникам, котрі боронять нашу землю від навали московської орди. І звісно завдяки вам – жителям міста й області. Адже саме ваш внесок у відновлення, розвиток, розбудову, економіку нашого краю дає необхідний ресурс, щоб наша область продовжувала функціонувати і розвиватися.

Команда інтернет-видання «Челайн» вдячна кожному, хто читає нас. Дякуємо за те, що ви котрий рік поспіль вибираєте саме нас.

Слава Україні!

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button