Суспільство (відео)

Освіта, волонтерство і збір врожаю: чим живе Березнянська громада (Відео)

Освіта, пошуки проєктів для розвитку територіальної громади та невтомне господарювання в своїх садибах – така воєнна реальність Березнянської громади, що на Чернігівщині. Ми навідалися до селища, аби дізнатися, як вони справляються з викликами сьогодення в умовах війни.

Перша і, певне, найактуальніша тема сьогодення – освітній процес. У місцевих закладах освіти він повноцінно розпочався з перших чисел вересня.

«Всі наші навчальні заклади працюють у змішаній формі. В усіх навчальних закладах присутні найпростіші укриття – навчальний процес відбувається. Всі найпростіші укриття були сформовані на базі вже наявних закладів освіти – це були підвальні приміщення, цокольні поверхи. Торік ми їх уже сформували, відповідні обстеження робили, забезпечили всім необхідним, аби вони відповідали рекомендаціям ДСНС щодо найпростіших укриттів», — Олександр Водоп’янов – заступник голови Березнянської селищної ради.

Оксана Нестерук, керівник одного з закладів освіти селища, розповідає, що в їхньому ліцеї дітлахи з 1 по 5 клас до школи ходять щодня, для них навчання організоване в звичному очному режимі. Старші діти навчаються у змішаному форматі, адже укриття ліцею не здатне вмістити в собі всіх учнів, яких наразі в закладі освіти нараховується понад чотириста.

«У нас розроблений алгоритм дій під час повітряної тривоги. Окремо – коли це під час проведення уроку, під час перерви; після або до навчальних занять. Відповідно до цих алгоритмів діють учні та працівники. Одразу в разі чого, згідно з планом, у нас три виходи основні, здійснюємо евакуацію», — Оксана Нестерук – керівник Березнянського ліцею Березнянської селищної ради.

Окрім дітей із самого селища Березна, в місцевому ліцеї навчаються й ті, хто живе в сусідніх населених пунктах. Для таких дітлахів організований підвіз. Заклади освіти в їхніх рідних селах закриті через замалу кількість учнів або ж через відсутність укриття.

Оксана Нестерук зазначає, що їхній ліцей радо приймає не лише дітей, але й жителів із сусідніх населених пунктів, у яких заклади освіти зачинили. Так, наприклад, відбулося з педагогами з ліцею в селі Сахнівка.

«Усі вчителі відтепер – працівники нашого колективу. Ми їх всіх працевлаштували, вони всі мають навантаження в нашому закладі», — Оксана Нестерук – керівник Березнянського ліцею Березнянської селищної ради.

Та окрім освітньої сфери, воєнна реальність впливає і на пріоритетні шляхи розвитку, які для себе визначила громада. Так, із початком повномасштабного вторгнення основний акцент – участь у проєктах, що здатні профінансувати безпекові потреби ТГ.

«Перше – це в нас Державна субвенція, ми будемо будувати укриття для садочка. Так само у нас наразі реалізовується два роки швейцарсько-українська програма «DESIDE», ми також тут виграли, у нас уже відбулись перші етапи щодо мініпроєктів дітей, які реалізовуватимуть. Від трьох закладів освіти прийшли проєкти, чекаємо відповідного фінансування, щоб ми могли закуповувати відповідне обладнання та все робити. До того ж беремо участь у всіх можливих програмах і грантах», — Оксана Нестерук – керівник Березнянського ліцею Березнянської селищної ради.

Серед сотень справ, активної участі в яких потребує сучасна реальність українців, жителі селища Березна мають встигати ще в одному – збір врожаю. Цьогорічні збори городини, зазначають місцеві, радують.

Того, що вдалося зібрати, на щастя, для власних потреб вдосталь, тож дехто з місцевих залишки продає на імпровізованому базарчику в центрі селища.

Війна змінила реальність українців, внісши суттєві корективи в усі можливі сфери. Та навіть попри це, ми продовжуємо жити, працювати та вірити в Перемогу. Адже, як нам сказали місцеві в селищі Березна, все лише в наших руках.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button