Суспільство (відео)

Отруйний укус: чи справді треба боятися гадюк (Відео)

Нещодавно на Чернігівщині немолоду жінку вкусила отруйна змія – гадюка. Бабусю вдало пролікували. Мешканці області розповідають про загальне збільшення кількості плазунів, зокрема й отруйних, у різних районах. Утім, знавці запевняють: поки що критичної чи навіть напруженої ситуації зі зростанням популяції змій не спостерігають.

«У нас лише одна змія отруйна – це гадюка звичайна», — старший викладач кафедри біології ЧНПУ Олександр Федун.

Змія в людині не бачить жертву, а тому ніколи першою не нападатиме, розповідає Олександр. І радить просто оминати небезпечних плазунів.

«Максимальні розміри гадюки – 60 см. Вони товстенькі і різко переходить тулуб на хвіст. Голова має ромбічну форму. У гадюки білі верхні щітки над ротовим отвором», — старший викладач кафедри біології ЧНПУ Олександр Федун.

Розпізнати саме отруйну змію доволі просто. Хоч вона буває різного кольору – від чорного до гірчичного та навіть фіолетового, – але на спині неодмінно буде ромбічний малюнок.

Лікарі заспокоюють: надто отруйні змії у нас не водяться, їхні укуси для життя зазвичай безпечні. Але організм людини може відреагувати по-різному, тому важливо якнайшвидше вивести отруту з тіла.

«Якщо ротова порожнина неушкоджена… губи, язик і здорові зуби… то можна відсмоктати з ранки отруту», — завідувач анестезіологічного відділення чернігівської обласної лікарні Анатолій Бабенко.

Надалі обробити ранку будь-яким дезінфікуючим розчином, наприклад, спиртом. Але потім все одно треба звернутись до лікаря.

«При укусах змій зазвичай виникають невротичні набряки кінцівок, лікуватися треба, під наглядом лікаря кілька днів. Коли до нас звертаються, ми їх зазвичай направляємо у пульмонологічне відділення, де є алергологічні ліжка, тому що там спостерігається алергічна реакція, порушення згортання крові»,  — завідувач анестезіологічного відділення чернігівської обласної лікарні Анатолій Бабенко.

До обласної лікарні постраждалі з районів потрапляють рідко, частіше їх лікують на місцях. До того ж випадків укусів гадюки небагато – до 5 на рік. Аби не потрапити до цієї мінімальної групи, варто бути лише трохи уважнішими.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button