Суспільство (відео)

Пішов у ліс по дрова – підірвався на міні: статистика Чернігівщини з розмінування та нещасних випадків, спричинених вибухами (Відео)

Від початку повномасштабної війни Україна стала найбільш замінованою країною у світі. А Чернігівщина – одна з найбільш замінованих областей країни. Щодня відповідні структурні органи області здійснюють розмінування території та виїжджають на виклики, пов’язані з виявленням вибухонебезпечних предметів.

«Від початку військової агресії піротехнічний підрозділ ДСНС здійснив 5041 виїзд на повідомлення щодо виявлення небезпечних предметів та обстеження населених пунктів, вивільнених з-під контролю окупаційних військ російської федерації. В результаті роботи виявлено, вилучено та перенаправлено більше як 52 тисячі небезпечних предметів. Від початку року – 3 тисячі, а розміновано приблизно 40 тисяч гектарів території. Зафіксовано 25 випадків підриву населення на різних вибухових пристроях, унаслідок яких загинули 16 осіб і травмовано 26. У 2023 році в нас зафіксовано 9 випадків. І серед травмованих і загиблих у нас є семеро дітей поранених: це п’ятеро хлопчиків і двоє дівчат», — Анатолій Васильченко, головний фахівець відділу гуманітарного розмінування ГУ ДСНС України у Чернігівській області.

«Працівники технічної служби нашої області здійснили 433 службові виїзди, серед них для огляду місця вибуху – 19», — Володимир Сіренко, начальник відділу вибухотехнічної служби ГУ Національної поліції в Чернігівській області.

На жаль, жителі Чернігівщини нехтують правилами безпеки, наражаючи себе та інших на небезпеку, пов’язану з вибухонебезпечними предметами. Основними причинами підривів є нехтування правилами безпеки, зокрема, люди не звертають уваги на знаки мінної небезпеки, а також необережне поводження з вибухонебезпечними предметами.

«Що стосується останніх двох випадків підриву наших громадян на вибухонебезпечним предметах. Один із них – збирали дрова двоє чоловіків і в траві не побачили гранату, після механічного впливу одного з них на неї вона вибухнула. На жаль, один громадянин загинув. У цьому місці були встановлені таблички про мінну небезпеку, але, на жаль, вони їх проігнорували. В іншому випадку на території, де люди збирали металобрухт, торік був артобстріл і територія не була розмінована. Також було позначено табличками про небезпеку», — Володимир Сіренко, начальник відділу вибухотехнічної служби ГУ Національної поліції в Чернігівській області

Зараз дуже часто адміністрації установ міста отримують повідомлення про замінування навчальних закладів і торгових центрів.

«Адміністрація об’єктів таких, навчальних, торгових центрів, знає алгоритм дій. По-перше, треба слухати їх і евакуйовуватись або прямувати до найближчого укриття. Стосовно ще деяких. Якщо ви бачите небезпечний предмет, звісно, не можна його торкатися, треба попередити про це адміністрацію або ж відповідні служби за телефонами 101, 102», — Володимир Сіренко, начальник відділу вибухотехнічної служби ГУ Національної поліції в Чернігівській області

Слід дотримуватися правил безпеки: не ходити в заборонені для відвідування місця, зокрема, вони позначені табличками «Обережно! Міни!». У разі виявлення вибухонебезпечного предмета не торкатися його, нічого не чіпати поблизу місця його знаходження й обов’язково повідомити відповідні служби.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button