Суспільство (відео)

Пакунок малюка: хто може отримати допомогу від держави (Відео)

Найнеобхідніше для новонародженої дитини можуть отримати її батьки у вигляді бебі-боксу. Це коробка з одноразовою допомогою від держави, в якій міститься певний перелік різноманітних засобів гігієни та предметів одягу, що знадобляться батькам у догляді за своєю малечею в перші місяці життя.

«Бебі-бокс містить засоби догляду за малюком та всі необхідні речі, що потрібні в перший період розвитку новонародженої дитини.

Ми маємо кілька комплектів ковдр, також маємо кілька комплектів пелюшок, різноманітний одяг на різний розмір, також є засоби гігієни: дитячий шампунь, мило, креми різні, також маємо велику кількість підгузків, серветок вологих.

Є розвиваючі іграшки, дитячий розвиваючий килимок, також є матрацик і власне велика коробка, яку можна використовувати замість люльки», — завідувачка неонатального відділення КНП «Пологовий будинок» ЧМР Вікторія Базарна.

У 2024 році склад бебі-боксу зміниться. Пов’язано це зі збільшенням прожиткового мінімуму, а отже, і вартість пакунка малюка підвищиться – анонсовано до 7 689 гривень. В оновленому пакунку збільшили кількість товарів, які користуються попитом: наприклад, багаторазові вологостійкі пелюшки, теплий одяг для немовлят, також збільшили розмір пледа-ковдри та зменшили кількість одягу найменшого розміру, з якого малюки швидко виростають.

Утім, наразі в Чернігівському пологовому оновлених бебі-боксів породіллям не видають, адже тут їх ще не отримали.

«Кожна жінка, яка народила в нашому пологовому будинку, має право отримати пакунок малюка.

Якщо вона є громадянкою України або має посвідку на постійне проживання в Україні», — старша медсестра неонатального відділення КНП «Пологовий будинок» ЧМР Надія Хорошко.

Якщо ж батьки не потребують допомоги у вигляді пакунку малюка, то мають змогу отримати кошти від держави. У такому разі необхідно зазначити, що від бебі-боксу ви відмовляєтеся, натомість працівники пологового видадуть необхідну довідку. 

«Спершу ми визначаємо, що хоче породілля. Якщо вона хоче отримати пакунок малюка, ми видаємо його. Якщо вона бажає отримати грошову компенсацію, то ми видаємо відповідну довідку.

Із якою вона потім звертається до департаменту соціального захисту та пише заяву на виплату грошової компенсації», — старша медсестра неонатального відділення КНП «Пологовий будинок» ЧМР Надія Хорошко.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button