Суспільство (відео)

Парад у війну: чернігівці – про демонстрацію армійської сили (Відео)

Чи потрібні військові паради Україні? На день Незалежності, 30-річчя нашої державності, в Києві пройшло масштабне дійство, демонстрація потужності наших Збройних Сил, проте й влетіло воно в копієчку для нашої, м’яко кажучи, економічно не дуже успішної держави. Загальна сума – приблизно 200 мільйонів гривень.

У суспільстві склалося неоднозначне ставлення до такого святкування свободи.

«Ну як позавчора, то потрібен. – Навіщо? – Щоб показати, що в нас щось є. А не тільки на фронті».

«У цей момент – ні. – Чому? – Іде війна. Навіщо вони потрібні? Кошти повинні виділяти на народ, а не на парад. Хоча парад також потрібен».

«Якщо брати до уваги той парад, який був у нас на 30-річчя, то мені сподобався. – А навіщо він потрібен? – Мабуть, не для того, щоб похизуватися. Просто, можливо, це і їхнє свято. Не знаю».

«Вважаю, на цей час не потрібні. – Чому? – Тому що це витрати бюджетних коштів у дуже великих розмірах».

За словами історика, військові паради однозначно мають важливе значення, породжуючи емоції величі. Проте ключова роль тут належить правильно сформованим меті та меседжам до цільової аудиторії.

«Паради, в тому числі і військові, проводять із певною метою . Довести щось комусь. Якщо ти знаєш, що ти хочеш довести і кому ти хочеш довести, то, власне кажучи, ти і проводиш відповідний парад, вкладаючи це в його сценарій»,- Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В. Тарновського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні святкують день українського сала

У країні, що перебуває в стані незавершеної війни, втрати територій, економічних проблем, парад може викликати в громадськості двоякі враження.

«Військові паради, що відбуваються в Україні, що відбуваються на День Незалежності… Як на мене, однозначної думки тут немає, бо я не розумію, кому і що ми доводимо. Я залюбки долучуся до параду переможців, українського війська в російсько-українській війні, коли останній загарбник покине територію України, коли з фронту повернуться військові, які вишукаються у відповідні колони та прокрокують всіма майданами в українських містах, містечках, селищах і селах»,- Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В. Тарновського.

У світі найбільш помпезні військові паради притаманні для великих країн і є своєрідним символом брязкання зброєю – Китай, Росія, Індія, Північна і Південна Кореї. Загалом же таких парадів не цурається, мабуть, жодна держава світу, зокрема вони популярні в розвинених країнах Європи. Масштаби ж параду залежать від бюджету та розмірів держави.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Роман Лазун

Ще статті по темі

Back to top button