Суспільство (відео)

Їжа на ходу: небезпека фаст-фудів і способи їх замінити (Відео)

«Візьміть ваше замовлення».

Таких замовлень в одній із бургерних Чернігова видають приблизно по сто за день. У холодну пору року не менше ніж 70. Кухар закладу розповідає, що найчастіше фаст-фуд у них купують підлітки.

«Але також є в нас і постійні клієнти. Уже люди дорослі. Є номер, на яким нам телефонують і роблять попереднє замовлення. Найбільш ходові в нас бургер, чізбургер. І шаурма з куркою. Її ми продаємо за день приблизно сто штук», — Руслан Харченко, кухар у бургерній.

Та дієтолог Микола Потатуркін застерігає від надмірного вживання фаст-фуду. До того ж він називає таким і різноманітні пиріжки та чебуреки, якими люди звикли перекусувати на ходу. Але найгіршим варіантом вважає набори їжі. Зазвичай такі обіди можна придбати в мережевих ресторанах фаст-фуду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обережно, вулична їжа: в Мені перевірили точки продажу

«Всі ці продукти постачаються у вигляді напівфабрикатів. Та сама котлета, ті самі булочки, картопля фрі, що обсмажується в незрозумілій олії. Коли в наш організм надходять усі ці продукти, збільшується кількість солі. Щоденний прийом їжі повинен містити не більше ніж 5 грамів. В одній порції біг-мака вже 3 грами. Солі в картоплі фрі вже 1 грам. Практично денну порцію солі ми отримуємо з одного прийому їжі», — Микола Потатуркін, лікар-дієтолог Чернігівської обласної лікарні.

Він розповів і про те, що після такого прийому їжі різко підвищується рівень інсуліну через надмірне споживання цукру в газованих напоях. Небезпечними є й жири, що виникають після кипіння олії.

«Вони кип’ятяться і перетворюються на насичені жири. У тій самій котлеті насичені жири. Далі – швидкі вуглеводи. Ви з булочкою що отримуєте? Там звичайні складні вуглеводи, які так само піднімають глікемічний індекс, і всі ці булочки та солодощі відкладаються на боках і на животі», — Микола Потатуркін, лікар-дієтолог Чернігівської обласної лікарні.

Окрім ожиріння, щоденне вживання швидкої їжі може призвести до захворювань серцево-судинної системи та шлунково-кишкового тракту, печінки та нирок. Але іноді побалувати себе дієтологи дозволяють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли їжа – не вбивця: здорові поради від Артема Ступакова

«Якщо раз на тиждень ви з’їсте той самий бургер чи відведете дитину в Макдональдс, то я не вважаю, що це до чогось такого призведе. Постійне споживання швидкої їжі може спричинити ті чи інші патологічні зміни. Той самий діабет», — Микола Потатуркін, лікар-дієтолог Чернігівської обласної лікарні.

Дієтолог розповів, що зараз багато закладів почали переходити з напівфабрикатів на звичайне м’ясо та додавати у свої страви овочі.

«Є заготовки яловичини, потім формуємо котлету, викладаємо її на плиту, вона там смажиться. Поки смажиться котлета, ми підготовлюємо булочку, намазуємо її, салат, помідори, огірок. І там уже кладеться готова котлета й віддається. Нам привозять м’ясо, ми самі його обробляємо, на м’ясорубці перекручуємо й формуємо котлету», — Руслан Харченко, кухар у бургерній.

Та Микола Потатуркін наголошує, що великі мережі фаст-фудів можуть додавати до своїх страв підсилювачі смаку. Зокрема глутамат натрію, який призводить до звикання. Тому аби не натрапити на такі хитрощі, він радить замінити швидку їжу білим м’ясом або рибою з овочами.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button