Суспільство (відео)

Парк для особливої малечі: в Чернігові планують створити інклюзивний ігровий комплекс (Відео)

Невдовзі чернігівські діти з особливими потребами матимуть власний ігровий парк. У ньому планують розмістити спеціалізоване обладнання, яким малеча зможе безперешкодно користуватися, а головне – воно буде абсолютно безпечним для особливих дітей.

«Ми хочемо зробити його з певним покриттям, щоб дитинка з ДЦП або з іншими порушеннями не змогла травмуватися. Щоб дітки, які пересуваються на візках, теж могли безперешкодно пересуватися по цьому майданчику, користуватися гойдалками. Всі гойдалки адаптовані. Тобто це буде майданчик не тільки для діток з особливими освітніми потребами, а й для звичайних діток», — керівник проекту «Інклюзивний спортивно-ігровий комплекс «Особливі діти шляхом нових можливостей», член Чернігівської міської молодіжної ради Тетяна Ясочко.

 «Проект насправді дуже важливий, адже декілька тисяч чернігівців відчужені від нормального життя. І я думаю, що Чернігів може дозволити собі новий інклюзивний парк як у Дніпрі, який уже працює», — член Чернігівської міської молодіжної ради Антон Поляков.

Проект ініціювали батьки дітей з особливими потребами та педагоги громадської організації «Відкритий Світ». Її керівник каже, що основна мета – створити безбар’єрний простір для спілкування особливої малечі з однолітками. До того ж, така інклюзія допоможе краще соціалізуватися як одним, так і іншим.

«Наші особливі дітки є такі ж самі, лише з певними особливостями. Тому важливо, щоб вони спілкувалися, розвивалися, їм було комфортно. Взагалі діткам ніде гратись. Вони виходять із центру, вони не знають, що їм робити і куди їм іти, де проводити свій вільний час», — керівник ГО «Відкритий Світ» Ярослава Осмаковець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волонтери організовують для особливих дітей Чернігівщини літній відпочинок

 «Не всі діти можуть з’їхати навіть зі звичайної гірки. Мій син дуже любить кататися з гірки. Але в нього порушена координація і я повинна за ним просто бігти. А якщо буде такий атракціон, щоб я могла його посадити і він безпечно з’їхав із гірки, це дуже важливо. На мій погляд, це дуже важливо, бо всі діти хочуть гратися, хочуть жити, повноцінно розвиватися», — мама дитини з особливими освітніми потребами Ксенія Перегончук.

Наразі в області налічується близько двох тисяч дітей з особливими потребами. До того ж Чернігівщина є провідним регіоном в Україні, де впроваджується інклюзивна освіта. Саме тому в Чернігівській молодіжній раді вважають, що будівництво такого парку досить актуальне для області. Тож тут створили робочу групу, яка саме займається повним розробленням цього проекту.

«Ми хочемо продумати все там до дрібниць, щоб там були зони. Зона арт, музична зона. Але ми це все ще розробляємо. Сам проект вже написаний, він розроблений під Бюджет участі, але зараз ми ведемо перемовини з нашими німецькими друзями, які теж хочуть долучитися до розвитку нашої інклюзивної освіти», — керівник проекту «Інклюзивний спортивно-ігровий комплекс «Особливі діти шляхом нових можливостей», член Чернігівської міської молодіжної ради Тетяна Ясочко.

Спортивно-ігровий комплекс планують розмістити в Центральному парку культури та відпочинку. Його вартість становитиме майже мільйон гривень. Після реалізації проекту розробники планують його розширювати та розмістити спеціалізоване ігрове обладнання в дворах багатоповерхівок.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button