Суспільство (відео)

Єлецький монастир і школа № 4 у Чернігові під загрозою руйнування (Відео)

Нещодавня злива в Чернігові вкотре нагадала владі міста про необхідність захисту чернігівських пагорбів, на яких зосереджена історична та культурна спадщини. Вал, Болдина гора та пагорби Єлецького монастиря були розмиті. Деякі промоїни вже засипані, але історики наголошують, що цього мало.

«Посаджено і травичку посіяно, але якщо будуть опади, це не врятує. Тому тут треба робити проект, ставити зливнівки, щоб був організований водостік із цієї території. Треба укріплювати всю територію Валу. Робити геосітки, які тримали б ґрунт», — Сергій Черняков, вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів Стародавній».

Ще більш плачевна ситуація зі схилами, на яких стоїть Єлецький монастир. Виникле урвище вражає своїми розмірами і темпами росту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потоп у Чернігові: стали відомі факти, які вказують на вину влади

«Ще під час першого обстеження в квітні урвище мало 4 метри, зараз коли заміряли – понад 8 метрів. Якщо нічого не робити, спричиниться сходження вниз мурів Єлецького монастиря. Крім того, спостерігається вимивання ґрунту та каменю на територію школи № 4, тобто є загроза і для дітей», — Сергій Черняков, вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів Стародавній».

«Призведуть до втрати культурного шару. Окрім того, ще одна промоїна підбирається під стіни Єлецького монастиря і вже загрожує пам’ятці архітектури національного значення», — Олена Черненко, кандидат історичних наук, керівник археологічної експедиції.

Співробітники «Чернігова Стародавнього», які завідують історичними пам’ятками, кажуть, що не можуть нічого робити на цій території, адже вона належить міській владі. Там відповідальним за збереження схилів чомусь стало КП «Зеленбуд». Там і розказали про плани укріплення.

«Не можу сказати, тому що там готується проект. Це проектна організація. Коли буде проектне рішення прийнято, тоді будемо говорити. – Яка проектна організація? – Не пам’ятаю. «Водбуд» здається. – А які строки? – Без поняття», — Роман Старіков, керівник КП «Зеленбуд»

Самі ж історики, аж ніяк не фахівці в будівництві, крім обговорення проекту, наголошують на необхідності заборони добування там глини й на обгородженні території, де можливий зсув. Але нічого подібного там під час нашої зйомки ми так і не побачили.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button