Суспільство (відео)

Перейменуванню бути: депутати затвердили нові назви для 15 вулиць Чернігова (Відео)

Вулицю Серьожникова – на Борисоглібську, Чернишевського – на Василя Стуса, Рокоссовського – на проспект Левка Лук’яненка. Депутати Чернігівської міської ради погодили перейменування перших 15 вулиць і 5 провулків.

«У квітні 2022 року була створена робоча група на базі Управління культури та туризму ЧМР щодо перейменування вулиць Чернігова. До її складу увійшли фахові історики, представники громадськості та військові, а також представниця Управління архітектури та містобудування. Серед перших до перейменування винесено пакет вулиць, які у своїй основі абсолютно недопустимі в північному місті-герої Чернігові. Натомість найменувати назвами актуальними, повернути вулицям історичні назви, зокрема центру. Імена постатей, які зробили вагомий внесок в історію міста та держави, а також сучасних військових подій, що формують історію сучасної України», — Олександр Шевчук,начальник управління культури та туризму Чернігівської міської ради.

Усього планують змінити назви більше як 140 вулиць, попередньо їх опрацьовують на профільній комісії, тож рішення ухвалюватимуть у кілька етапів.

«Ми зараз приймемо 15 вулиць, а загальна кількість – приблизно 140. У нас буде друга і третя черга, все зробимо, не треба поспішати. От виникло питання: можливо, більш доцільно вулицю 1-ї Танкової зробити на Белова, а вулицю Комунальників зробити на 1-го Травня. Ну, якщо є така дискусія, навіщо ламати через коліно, це неправильно, обговоріть ще додатково», — Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Разом із процесом перейменування вулиці Рокоссовского вирішили провести і приєднання однієї з вулиць для зручності.

«Це фрагмент колишньої вулиці Рокоссовського – вулиця Седнівська. Це незручно, нонсенс просто, коли частина якогось проспекту… по одній стороні – одна назва, а на іншій, по зустрічній смузі руху, вже інакше. Тому ми вирішили, що буде логічним зробити вулицю Левка Лук’яненка від вулиці Шевченка до (поки що) 1-го Травня», — Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Усіх жителів Чернігова також закликають брати активну участь в обговоренні варіантів назв у соціальних мережах. Наступну групу назв планують затвердити під час майбутньої сесії – коли пакет пропозицій опрацює робоча група.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

 

Ще статті по темі

Back to top button