Суспільство (відео)

Переможців там не буде: як не стати жертвою безкоштовних розіграшів (Відео)

 «Ви виграли приз!», «Гроші вже готові до видачі – залишився один крок», «500 тисяч чекають на тебе» – мало не кожен хоч раз отримував такі повідомлення на свій телефон. При чому зненацька, а можливо, й уночі. Саме так шахраї замають людей у свої тенета, нібито просто так доля стала прихильна до вас – і гроші вже чекають на ваш гаманець. Залишилося кілька кроків – і ви отримаєте їх, тільки надішліть відповідь і маленьку суму для здійснення процедури оформлення. Або ж ось вам частина переможного коду, ще одне смс – і у вас буде інша частина, а там і гроші. Кіберполіція застерігає: в таких випадках гроші отримують лише шахраї.

«Дуже їх зараз багато, зазвичай це особи середнього та похилого віку. Це наче лотерея, за яку необхідно платити кошти, аби зібрати якийсь код із 15 цифр або виграшне слово. І одразу особа, яка, умовно кажучи, скидає 50 гривень, тобто невелику частину, отримує більшу частину цього коду, а якщо вона збере його повністю, то отримає сто тисяч гривень», — Владислав Тимошенко, інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області Департаменту кіберполіції.

І так раз за разом у людини виманюють дедалі більше коштів, а омріяного призу так і немає. Утім, є обіцянка – залишилося зовсім трошки.

«Ви скинули нам 500 гривень, це дуже мало, давайте зберемо весь код. І особи відправляють свої кошти туди, можуть навіть приходити проміжні призи, наприклад, якийсь крем чи гель. Будь-що. І частинка коду. І так виманюють кошти. Насправді люди дуже великі кошти на це витрачають. Одна особа, аби виграти пів мільйона, витратила двісті тисяч гривень», — Владислав Тимошенко, інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області Департаменту кіберполіції.

Тому поліція вкотре застерігає: будьте уважні, легкі гроші та великі суми – це основна приманка від шахраїв.

«Це все може бути навіть офіційно зареєстровано, може бути компанія чи ФОП, який цим займається. В інтернеті легко перевірити, що він дійсний і працює, однак це будуть шахраї. Тому що переможців там не буде. Вони будуть лише умовні, наприклад, хтось визначить когось зі своїх же співробітників. Зроблять кілька фото з ним, аби викласти на сайт і розіслати всім брошурки про те, що, ось, дивіться, в нас є переможець, ви продовжуйте участь і також станете ним. Однак усе це шахраї», — Владислав Тимошенко, інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області Департаменту кіберполіції.

Цією схемою зловмисники також активно користуються не тільки в інтернеті, а й розміщують оголошення в безкоштовних газетах чи брошурах, які вкидають у поштові скриньки, найчастіше в під’їздах багатоповерхівок.

«Особи похилого віку вірять у це, тому що це ж поштою прийшло, а там шахраї не можуть по пошті писати, вони ж тільки в інтернеті знаходяться, але насправді це не так. Вони є всюди, тому треба знати мінімальну інформацію, як шахраї зараз виманюють кошти у людей, щоб одного дня не стати потерпілим», — Владислав Тимошенко, інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області Департаменту кіберполіції.

Якщо ж ви помітили у своїх батьків чи у бабусі з дідусем подібні брошури чи смс-повідомлення на телефоні, неодмінно розкажіть про такі схеми. Адже інколи шахраї виманюють останні кошти, які призначалися на ліки та продукти, й старенькі залишаються наодинці зі своєю бідою.

 Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button