Суспільство (відео)

Перерахунок пенсій: хто і як отримає оновлені виплати (Відео)

Із початку року деякі громадяни отримали перераховані пенсії. В управлінні Пенсійного фонду області розповіли, кому та на скільки підвищили виплати. Серед них – члени родин, які втратили годувальника під час проведення АТО та ООС. Зокрема, це сім´ї загиблих і тих, хто пропав безвісти.

«Вони призначені, відповідно до ч. 4 ст. 41 Закону України про пенсійне забезпечення осіб, звільнених із військової служби, та деяких інших осіб. Унаслідок цього перерахунку з 1 січня підвищені пенсії кожному з непрацездатних осіб, незалежно від наявності інших членів сім´ї. Щоб їх мінімальний розмір не був менший, ніж 7800 грн. Пенсії перераховані для 125 пенсійних справ. Середній розмір підвищення становив 1470 грн»,- Любов Кисла, начальник управління пенсійного забезпечення ГУ Пенсійного фонду України в Чернігівській області.

Із 1 січня пенсії перерахували ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС, які отримали інвалідність. Підвищать виплати і ліквідаторам інших ядерних аварій, тим, хто брав участь у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї.

«Також пенсії у зв’язку з втратою годувальника за цих осіб… Перераховані із заробітної плати, що встановлювалася з 5 мінімальних заробітних плат, станом на 1 січня 2021 року. Перераховувалися вони, відповідно до п. 9.1 Постанови КМУ від 23 листопада 2011 року № 1210, перераховані пенсії 406 особам. Середній розмір підвищення становив 2677 грн»,- Любов Кисла, начальник управління пенсійного забезпечення ГУ Пенсійного фонду України в Чернігівській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські синоптики розповіли про причину сильних вітрів

У Пенсійному фонді розповіли, коли можуть бути здійснені наступні перерахунки.

«Якщо буде встановлено середній показник заробітної плати за 2021 рік і середній коефіцієнт заробітної плати станом на 1 січня 2022 року, то будуть проведені відповідні перерахунки знову»,- Любов Кисла, начальник управління пенсійного забезпечення ГУ Пенсійного фонду України в Чернігівській області.

Любов Кисла також розповіла, що протягом останніх десяти років пенсійний вік жінок підвищувався. Із минулого року вони виходять на заслужений відпочинок у 60. Для цих жінок держава встановила компенсаційну виплату.

«Для жінок, які народилися з 1 січня по 31 грудня 1962 року і яким пенсії призначені відповідно до загального закону, пенсії підвищено на 9%, за умови, якщо не призначалася будь-яка інша пенсія»,- Любов Кисла, начальник управління пенсійного забезпечення ГУ Пенсійного фонду України в Чернігівській області.

Усі січневі перерахунки проведені автоматично за матеріалами пенсійних справ громадян. Кошти вже виплачують із 4 січня. У Пенсійному фонді також наголосили, що рекомендують отримувати послуги дистанційно, не виходячи з дому, за допомогою онлайн-сервісів. Для цього треба зареєструватися на вебпорталі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Михайло Пронін

Ще статті по темі

Back to top button