Суспільство (відео)

Заповненість ліжок і шкода від антибіотиків: ЧЕline побував в обласному ковідному стаціонарі (Відео)

Саме сюди забирають найтяжчих хворих на ковід з області, також тут лікуються медпрацівники цього закладу.

Потреба в цьому відділенні Чернігівської обласної лікарні виникла восени минулого року коли активно почала збільшуватися кількість хворих на Чернігівщині.

«Ми постали перед тим, що дуже багато хворих з інфарктами, інсультами, з іншою клінічною патологією, і буквально через декілька днів у них виявляли ковідну інфекцію», — Ігор Кузін, завідувач загально-соматичного відділення з ліжками інтенсивної терапії КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

«Спершу відділення було відкрите на 25 ліжок, потім поступово збільшено до 95 ліжок. Максимальний у нас був пік у грудні-листопаді — 55- 56 пацієнтів», — Ігор Кузін, завідувач загально-соматичного відділення з ліжками інтенсивної терапії КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медичні заклади Чернігівщини продовжують забезпечувати кисневим обладнанням

Зараз у відділенні перебувають 25 пацієнтів. Усі ліжка з підведеним киснем, наявні кисневі концентратори.

Хворі на ковід у задавнених випадках стають кисневозалежними на тривалий період часу. Інколи «під киснем» перебували навіть 50-60 днів, до відновлення функції легень.

Даним комп’ютерної томографії медики радять не дуже довіряти.

«Ми не дуже довіряємо цим … Коли пишуть 30, 50%. У нас були пацієнти, які приходили з ураженням легень 10-15% і потім переходило це у важку форму. А були висновки КТ про 50-60%, і хворий почувався задовільно. і при базовій звичайній терапії — одужував і не потребував особливих зусиль для лікування», — Ігор Кузін, завідувач загально-соматичного відділення з ліжками інтенсивної терапії КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

Розповіли «ковідні» медики і про роль антибіотиків у лікуванні цієї вірусної інфекції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стреси ведуть до виникнення страшного захворювання: в чернігівській обласній лікарні розповіли про наслідки «нервів» (Відео)

«Антибіотики на догоспітальному етапі не потрібні. Це все повинен оцінювати сімейний лікар. На жаль, у нас сімейні лікарі дуже широко застосовують антибіотики на догоспітальному етапі. А також до нас надходять клієнти з районних етапів – за чотири дні вони встигають отримати 4-5 різних антибіотиків. Цього, звісно, робити не потрібно.  5.24 – 5.36 Найголовніше в тому, що ця пневмонія вірусна. Антибіотики діють на мікроби, а ця пневмонія спричинена вірусом», — Ігор Кузін, завідувач загально-соматичного відділення з ліжками інтенсивної терапії КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

Крім того, в організмі через частий прийом антибіотиків виникає стійкість патогенних бактерій до них.

Щодо роботи серед хворих на ковід, то лікарі перебувати тут уже не бояться, оскільки всі перехворіли.

«Я лікувався амбулаторно, але форма була досить тяжка. В мене була до трьох тижнів висока температура, слабкість, з усіма проявами, характерними для цієї вірусної інфекції», — Ігор Кузін, завідувач загально-соматичного відділення з ліжками інтенсивної терапії КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

Усе лікування у відділенні відбувається за протоколами МОЗ, в яких докладно розписано ті чи інші дії, залежно від стану хворого.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button