Суспільство (відео)

«Пережите»: у Чернігові триває проєкт зі збору спогадів очевидців окупації (Відео)

«Пережите» – назва проєкту, що триває в Чернігівській обласній бібліотеці для дітей. Мета проєкту – зберегти живі історії людей, які пережили окупацію й облогу міста минулого року.

«Спочатку цей проєкт замислювався як спогади бібліотекарів Чернігівської обласної бібліотеки для дітей. Я хотіла його назвати «Бібліотекарі згадують про війну», але потім зрозуміла, що не можна на цьому зупинятися і що до нас, до бібліотеки, ходить дуже багато читачів. І це велика авдиторія, тож, можливо, люди захочуть поділитися з нами спогадами про ці події», — Оксана Трухан, завідувачка відділу обслуговування Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.

Проєкт передбачає кілька етапів, що можуть відбуватися паралельно. А саме: збір і впорядкування інформації, друк матеріалів, зібрання фотографій і відеоматеріалів.

«Ми зберігаємо пам’ять, ми, по-перше, її збираємо, ми збираємо свідчення, таким чином зберігаючи пам’ять, даючи можливість тим людям у світі, які ще про це не знають, почути про цю війну. Як і тим поколінням, які будуть після нашого, котрі тільки з історії знатимуть про цю війну», — Оксана Трухан, завідувачка відділу обслуговування Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.

Також у межах проєкту був створений блог.

«У цьому блозі є рубрики, зокрема, є рубрика про проєкт, у цій рубриці можна знайти відомості про наш проєкт, що ми робимо. Є запитання. Ці запитання будуть людині доречні, щоб людина зорієнтувалася, що можна розповісти, щоб їй було легше зорієнтуватися, якими спогадами поділитися. І ключові запитання в кінці там є: що ви хочете сказати нащадкам, які читатимуть ці спогади», — Оксана Трухан, завідувачка відділу обслуговування Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.

Історії можна надіслати на електронну пошту бібліотеки, принести в друкованому або рукописному вигляді, це може бути аудіозапис або ж просто розказана історія бібліотекарю. У кінцевому результаті планується видання спогадів.

«Дуже багато хто неправильно розуміє, що відбувається, а від цього залежить, як ми бачимо, підтримка всього світу. Коли вони знають правду, коли вони розуміють, хто насправді агресор, хто є терорист і хто є не те що жертва, хто є воїн, захисник своєї незалежності, територіальної цінності. І від цієї правди залежить дуже багато», — Оксана Трухан, завідувачка відділу обслуговування Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.

Ми маємо пам’ятати про нашу історію та нескореність військових. І зберегти ці історії для наших нащадків. Бо саме завдяки таким спогадам формуємо національну свідомість.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button