Суспільство (відео)

Перша чернігівська газета – якою вона була (Відео)

Якою була перша чернігівська газета, про що в ній писали та що у її складних документальних текстах могло зацікавити пересічного громадянина. Відповіді на ці запитання сьогодні давали на зустрічі до 185-річчя чернігівської преси в історичному музеї ім.Тарновського.

«Ми не могли оминути увагою появу першої чернігівської газети. 185 років із дня виходу. Перший номер вийшов 8 січня 1838 року – за старим стилем. Якщо порахувати на новий – 20 січня. У межах цього часового періоду ми й організовуємо зустріч», — Ольга Гейда – науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В. В. Тарновського.

Складно переоцінити значущість газети у вивченні історії Чернігова. Інформація, що зберігається на її сторінках, – безцінний скарб. Тут оповідають про всі ті події, які переживали місто й імперія.

«Там було опубліковано чимало матеріалів, цікавих для нас сьогодні: це історичні матеріали, статистичні матеріали. Наприклад, бюджет Чернігова 1864 року або кількість його населення в 1862 році», — Ольга Гейда – науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В. В. Тарновського.

Та окрім доволі масивної документальної складової, газета містила чимало цікавого і для пересічного містянина. Зараз ці статті дають змогу вивчати буденність тогочасного Чернігова та створювати доволі яскраву картину життя міста в ХІХ столітті.

«Для людини, яка не історик за фахом, цікавою буде реклама – які готелі працювали, які лазні, що в готелях подавали, скільки це коштувало. Скільки коштувала чашечка кави, наприклад, де можна було розважитися, покататися на велосипеді, де можна було прийняти сонячні ванни в Чернігові. Та ще побутові дрібнички, які допомагають нам створити картину Чернігова ХІХ століття. Старого доброго провінційного міста губернського», — Ольга Гейда – науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В. В. Тарновського.

Чернігів – місто, яке славиться своєю величною історією. Вивчати та знати, через що воно пройшло, аби стати таким, яким сьогодні бачимо його ми, – важливий аспект на шляху до побудови успішного його майбутнього. 

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button