Суспільство (відео)

Перший рік Кіптівської ОТГ: чого досягли (Відео)

Рік у нових умовах прожили селяни шести сіл Козелецького району, які об’єдналися в одну Кіптівську громаду. Її створили однією з перших, а нині вже є чим похвалитися перед журналістами. Як живуть по-новому, з’ясовували під час прес-туру.

— Ми брали участь. Диплом першого ступеня.

Ця нагорода стоїть на видному місці – на поличці біля ресепшену, де господарює адміністратор Настя. У новенькому адміністративному центрі вона зустрічає клієнтів. Тепер селянам не треба їхати по довідки чи з іншими потребами до Козельця, усі послуги можуть надати тут. У новій громаді селяни одразу відчули зиск.

—  Працює бібліотека, не було.

— Ну і газ он проводять,  звертаються.

Приміщення адмінцентру повністю відремонтоване. Вартість такого будівництва – майже півтора мільйони гривень. Ще стільки коштує й сучасна котельня. Нею також пишається голова громади Володимир Кучма.

— Оце завдання котлів. Ось цей пункт.

Тут господарює кочегар Леонід Петренко. Сучасна котельня оснащена новітніми котлами. Поруч із грубкою спеціальне приміщення, де кочегари заготовляють дрова.

— Дрова заготовляємо ось тут, а от грубка, — Леонід Петренко, кочегар.

Із бюджетом громади – новітні технології не проблема. До об’єднання всі шість сіл мали бюджет понад шість мільйонів на рік. У 2016 він зріс до 24-х мільйонів.

— Основне, що у нас додалася плата за землю,  шістсот сорок тисяч, — Ірина Корогод, начальник фінансово-бухгалтерського відділу.

Податок із доходів фізичних осіб – головний наповнювач бюджету і критерій оцінки рівня економіки, – переконує координатор офісу реформ Чернігівщини.

— Основним наповнювачем бюджету,  якщо люди працюють і є економіка, то є і податок із доходів фізичних осіб, —  Ірина Кудрик,  координатор офісу реформ.

Справним платником податків тут називають місцевого фермера. Він обробляє понад двісті гектарів землі та розводить перепелів.

— Майже півтора мільйона гривень перечислили в громаду,  переважно все в громаді, — Леонід Шоломіцький,  директор приватного орендного підприємства «Кіпті».

За ці кошти тут планують змонтувати сучасне освітлення центральних вулиць усіх населених пунктів, а також створити пожежне депо, кошторисну документацію на яке виготовили ще минулого року. Розмістити збираються в селі Підлісне.

Ще статті по темі

Back to top button