Суспільство (відео)

Підлітки та субкультура: як батькам реагувати на дитячі захоплення (Відео)

Рьодани, офніки, скінхеди та ще кілька десятків різних субкультур. Усі вони існують поряд із нами та щодня активно розвиваються. І якщо деякі з них є цілком безпечними, то інші, у свою чергу, пропагують агресію, фізичне насильство та булінг.

Цікавитися певним напрямом зазвичай починають у підлітковому віці. Саме в цей час діти максимально активно шукають спосіб, аби самовиразитись і закріпитися в суспільстві. Подібні групи за інтересами є одним із таких способів.

«Якщо дитина натрапляє на подібні спільноти, рухи, якщо отримує в них підтримку, то загалом її нічого в цю мить не насторожує, для неї це нормально.

Якщо в спільноту пропонує прийти дорослий, а дорослий для підлітка – авторитет і він хоче його наслідувати. То якщо цей дорослий щось пропонує, це загалом також є причиною його послухати та піти за ним.

Збройна агресія, яка триває, також впливає. Впливають ігри агресивного характеру, фільми, фотографії, яких зараз багато, вони також мають негативний вплив на підлітка», — практикуючий психолог Марина Польовик.

Звісно, відгородити дитину від впливу молодіжних субкультур складно та й не завжди потрібно. Варто пам’ятати, що зазвичай заборони зумовлюють протести і таким чином продукують на агресивні дії. Тож у питанні самовираження дітей головне – цікавитися, радити і ставитися з розумінням.

«Батькам треба стати уважнішими до своєї дитини. Особливо зараз підлітки дуже швидко об’єднуються в ці спільноти.

Довірливі стосунки. Якщо їх не було – треба їх налагоджувати. Тому що це великий тригер до того, що дитина може потрапити в цю групу», — практикуючий психолог Марина Польовик.

Ставитися до бажань дітей із розумінням і поблажливістю радить і Сергій Петрикей – батько та спортивний тренер із багаторічним досвідом. 

«У мене також старші сини – їм по 10 років. Один захотів ірокез. Ну, окей. І я собі підстриг ірокез. Ми погралися 2-3 місяці.

Він награвся і підстригся нормально, і нічого страшного не відбулося. Але якби я заборонив, то, впевнений, у нього почався б протест і тоді це була б проблема», — президент Чернігівської обласної федерації з панкратіону, керівник СК «Рукопашний бій» Сергій Петрикей.

Замість того, аби забороняти, варто спрямувати увагу та активність дитини в позитивне та цікаве русло – разом знайти справу до душі, в якій дитина зможе себе виражати, досягати успіхів і поваги.

«Якщо дитина не має простору, в якому могла б це зробити: гуртки, секції, тобто вона не є учасником групи, то в неї з’являється потреба і вона починає шукати. Агресивний характер її не зупиняє», — практикуючий психолог Марина Польовик.

Та під час пошуку варто пам’ятати, що головний тут – інтерес дитини. Адже лише коли справа цікава, заняття нею приносить задоволення.

«По-перше, треба знати інтерес дитини. Багато дітей приводять до нас через силу, бо батьки хочуть, аби вони тут займалися, а дитина хоче займатись малюванням, шахами або грати на трубі», — президент Чернігівської обласної федерації з панкратіону, керівник СК «Рукопашний бій» Сергій Петрикей.

Важливо пам’ятати, що в підлітковому віці діти часто змінюють інтереси. Тож якщо з часом дитина виявить бажання змінити вид діяльності, варто розумно наполягти на тому, аби чадо продовжило займатися обраною справою.

«Місяць-два мине, інтерес дитини згасне і вона почне шукати щось нове. Тут треба наполягти і ходити далі, бо якщо будете йти на поводу дитини, то вона бігатиме по секціях 10 разів на рік. Якщо вона вже вибрала, то водіть і кажіть: «Давай працювати щоб був результат, а не просто так», — президент Чернігівської обласної федерації з панкратіону, керівник СК «Рукопашний бій» Сергій Петрикей.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button