Суспільство (відео)

Пише фентезі для дітей і дорослих: чернігівська письменниця – про свою творчість (Відео)

Завдяки читанню книжок можна зануритись у зовсім інший світ і відпочити. І навіть зараз, коли більшість інформації можна знайти в телефоні, книжки користуються значним попитом серед дітей. Ми поспілкувалися з чернігівською письменницею Оленою Терещенко, яка розповіла нам, як почала писати книги саме для школярів.

«Я ніколи не думала, що буду дитячою письменницею. Якщо поглянути на видані мною книжки, то з шести власне тих, що позиціонувалися як дитячі, лише дві: «Громовий амулет» і «Таємниці на межі світів», і плюс одна повість «Скринька королеви Анни», що окремою книжкою не вийшла. Вийшла лише в журналі та у збірці», — Олена Терещенко, письменниця.

Утім, навіть на перший погляд, книжки, написані Оленою Терещенко не для дітей, зацікавлюють молодь і підлітків. Як зазначає авторка, можливо, це пов’язано з тим, що в її стилі написання простежується певний романтизм.

«Прогулянки з привидами» – краєзнавча, також школярі з цікавістю вивчають. І «Симаргл на підвіконні» – оповідання з цієї збірки вивчали шестикласники в курсі «Література рідного краю». І «Розшукується дракон» знаю, що купували та брали в бібліотеці саме для підлітків, для молоді. Юнацька бібліотека її озвучила в форматі аудіокниги», — Олена Терещенко, письменниця.

Спершу Олена Терещенко писала невеликі казки для своєї доньки. Коли донька підросла, почала писати і книжки в стилі фентезі.

«Коли створюєш книжки для дітей, то головне – бути з дітьми на одній хвилі. Зі своєю малою я завжди консультуюся. Тому навіть ці сленгові словечки, наприклад: «чиліти», «шипиріти» і все це. Їх треба вводити, тому що сучасні підлітки так розмовляють. Це додає життєвості персонажам, бо коли підлітки говорять як кандидати філологічних наук, навіть якщо дуже класно написана книжка, це заважає сприйняттю», — Олена Терещенко, письменниця.

Також у своїх книжках Олена Терещенко популяризує Чернігів, використовує історичні факти.

«Мені подобається згадувати Чернігів, Чернігівщину, тому що я вважаю, що він недостатньо актуалізований у літературі», — Олена Терещенко, письменниця.

Невдовзі світ побачить нова книжка Олени Терещенко. Вона вже написана і зараз перебуває на етапі друку.

«Це історія про хлопця, який магічним чином потрапляє в інший вимір. Це скажімо, як реалії нашого світу, тільки 200 років тому. Приблизно ХІХ століття. І як він у цьому світі вибудовує своє життя, звісно, там буде і кохання, і інтриги, і така затишна атмосфера стародавнього міста. Вулички, кав’ярні. Я його позиціоную як затишне фентезі. Я вважаю, що зараз це те, що дуже потрібне людям, аби трішки відволіктися від наших реалій. Це фактично як казка для дорослих», — Олена Терещенко, письменниця.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button