Суспільство

Ягідний бізнес і неврожаї: як живе полуничний рай Чернігівщини

Ще за радянських часів село Кучинівка Сновського району набуло слави «полуничного раю». Для місцевих саме ця культура приносила чималий сезонний заробіток. Полуницями селяни займаються і зараз, але масштаби змінилися.

Як розповіла староста Кучинівки Олена Недвига, зараз цієї ягоди вирощують значно менше, ніж раніше. Основною причиною є зменшення ринку збуту.

«Під полуниці в людей зайнято по 1-2 сотці, лише деякі родини відвели по 5. Але таких дуже мало. Раніше люди вирощували по 15 соток полуниці. Десь у 80-х роках її транспортували на Гомель, Москву та інші міста. Було, що й по 200 кілограмів перевозили. Цьому сприяло транспортне сполучення. А зараз такого вже нема, на наших ринках також зменшили кількість місць під полуниці», – розповіла Олена Миколаївна.

Жителька Кучинівки Валентина Солодовник розповіла, що раніше вона, як і інші її односельці, здавала свою ягоду в заготівельні пункти. Полуниці збирали цілими родинами. Наразі вирощує здебільшого для власної сім’ї, але невелику частину врожаю все ж продає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині фермер вирощує унікальну для нас ягоду

«Зараз полуниці в рази менше. Якщо родина молодша і має машину, то возять ягоди до Чернігова та Сновська. А такі, як я, торгують на зупинці. Ми виносимо полуницю на трасу і продаємо. Але це складніше, ніж на ринку», – зазначила Валентина Іванівна.

Здавати свій урожай на великі підприємства населенню вже не вдається, адже для цього треба робити ліцензії, дозволи та сертифікати, що не по кишені селянам. Староста каже, що для цього думали створити кооператив, але наразі все лише в планах.

Окрім цього, вона зазначила, що ягода зараз росте не так, як раніше. З’явилося чимало нових сортів, які треба пересаджувати кожні три роки. Селянам неабияк дошкуляють і шкідники, адже полуниці постійно під’їдають хробаки. Саме ці фактори вплинули на зменшення популярності такого виду сезонного заробітку.

У селі кажуть, що цього року урожай поганий через холоди, посуху та комах. Коли ягода цвіла, то вдарили сильні заморозки.

Щодо цін, то цьогоріч червнева ягода коштує чимало. На сновському ринку за кілограм полуниць просять від 80 до 90 гривень. Найдешевше її продають на трасі. Там можна придбати ягоди по 50 гривень за кіло.

«У нас її виносять просто на зупинку. Якщо ягода красива, то теж по 80-85 гривень продають. 50 гривень беруть ті, хто не хоче довго сидіти й вступають покупцям», – каже староста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ягідний сезон на Центральному ринку: ціни на «природні» смаколики вражають (Фото)

За словами місцевої жительки Валентини Солодовник, такий сезонний бізнес вигідний, особливо для молодих родин, оскільки ягода приносить чималий дохід. Однак роботи з нею дуже багато.

«Обробляти ці ягоди треба цілий рік. Доглядати за ними важко, треба вкласти чимало сил. Але й прибуток є. У нас є родини, які мають значні площі під полуниці та щороку ними торгують», – пояснила жінка.

Та Олена Недвига зазначила, що дедалі менше молоді хоче займатися полуницею. Багатьом вигідніше виїздити на заробітки. Землю обробляють одиниці. Здебільшого це ті, хто дуже любить землю. А от для себе садять майже в кожному обійсті Кучинівки.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button