Суспільство (відео)

«Почесний мер»: чернігівський активіст – про незаконність присвоєння звання Атрошенку (Відео)

1 листопада 2023 року в Чернігівській міській раді відбулася позачергова сесія. Перед початком голосування в.о. чернігівського міського голови Олександр Ломако «з руки» пропонує внести до порядку денного ще один проєкт рішення: «Про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Чернігова»». До списку з п’ятьох осіб увійшли троє військовослужбовців із Першої танкової Сіверської бригади, лікар-травматолог і колишній міський голова Чернігова Владислав Атрошенко.

«Також моя пропозиція, яку я вніс на розгляд комісії: Атрошенко Владислав Анатолійович. Міський голова з 2015-го по 2023 рік, за якого Чернігів з останніх місць у рейтингу піднявся на перші, за якого місто наше змінилося, роль якого і внесок у те, що місто вистояло, оцінені й президентом України, який присвоїв орден «За мужність» міському голові», — Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

Саме присвоєння найвищої відзнаки територіальної громади міста Чернігова Владиславу Атрошенку стало приводом для палких дискусій як серед депутатів і присутніх на засіданні представників громадськості, так і серед містян.

Також з’явилася пропозиція розділити голосування за присвоєння звання Почесного громадянина на два блоки, таким чином уникнувши казусних ситуацій у майбутньому. Пропонують спершу погодити кандидатуру військових і лікаря, а вже потім винести рішення з приводу колишнього мера.

«Є пропозиція розділити питання стосовно військових і міського голови. – Ставлю на голосування пропозицію розділити та по одному голосувати, прошу визначатися», — Максим Черненок – депутат ЧМР.

Утім, пропозицію голосувати окремо не підтримали. Натомість голосують за все «блоком».

На думку чернігівського громадського активіста та правозахисника, прийнявши це рішення, депутати Чернігівської міської ради порушили низку чітко прописаних правил. Усі ці порушення базуються на недотриманні загальних положень «Про присвоєння звання «Почесного громадянина міста Чернігова»». Цей документ затверджений рішенням міської ради від 27 жовтня 2016 року і є у вільному доступі, тож депутати та члени відповідної комісії навряд чи могли не бути ознайомленими з ним. Отже, перше порушення, на яке звертає увагу правозахисник Олександр Гашпар, зазначене в пункті 2 «Порядок висування кандидатур на звання «Почесний громадянин міста Чернігова» та присвоєння цього звання», підпункті 2.1.

«Суб’єктами висування кандидатур є чернігівський голова, або голови фракцій, або трудові колективи підприємств у разі висунення людей від конкретного підприємства. Натомість секретар ЧМР не є суб’єктом висування, тож тут він діяв із перевищенням своїх повноважень», — Олександр Гашпар – громадський активіст, правозахисник.

Чимало питань залишається і до тих, хто увійшов до вищезгаданої комісії. Чіткий перелік тих, хто має її утворювати, міститься в пункті 3 «Організація роботи комісії з питань присвоєння звання «Почесний громадянин Чернігова»» підпункт 3.2.

«Передбачено, що до складу комісії мають входити міський голова, у зв’язку з відсутністю міського голови його заступником є заступник чернігівського міського голови, а не секретар. У цьому випадку секретар ЧМР вказаний як заступник голови цієї комісії, що є порушенням цього положення. До складу комісії мали б входити голови депутатських фракцій або особи, уповноважені письмово головами цих фракцій, на представлення в цій комісії. Натомість мені достеменно відомо, що від «Європейської Солідарності» була Ірина Соломаха в цій комісії, утім, вона не є головою фракції. Також голова фракції Марина Семененко не подавала її кандидатуру до складу цієї комісії», — Олександр Гашпар – громадський активіст, правозахисник.

Порушення допущене й у оформленні відповідних документів членами комісії. У пункті 3, підпункт 3.11 чітко зазначено: «Рішення комісії оформлюються протоколом, який підписує голова комісії, його заступник, секретар і члени комісії».  Ми ж фактично маємо лише один. Протокол мають підписувати всі члени (комісії), натомість у протоколі, оприлюдненому ЧМР, наявний підпис лише секретаря цієї комісії. Інші підписи відсутні», — Олександр Гашпар – громадський активіст, правозахисник.

Порушення, за словами Олександра Гашпара, є й у прийнятті депутатами цього рішення під час сесії. Адже присвоєння звання Почесного громадянина міста Чернігова, передбачає виплату одноразової грошової винагороди в розмірі десяти мінімальних заробітних плат. Цей факт тягне за собою конфлікт інтересів.

«У поданні було зазначено, що Владислав Атрошенко є засновником фонду «Поліський оберіг». Натомість участь у засіданні комісії брала Регіна Гусак, яка є директором цього БФ. Члени партії «Рідний дім» голосували за це рішення, що передбачає грошову винагороду лідеру цієї партії, і тут також є питання щодо конфлікту інтересів», — Олександр Гашпар – громадський активіст, правозахисник.

Чимало запитань викликає правомочність комісії, яку, за словами Олександра Гашпара, зібрали перед самою сесією, аби швиденько ухвалити необхідне рішення. Нашвидкуруч зібрана комісія у складі семи осіб не відповідає заявленій у положенні правомочній кількості. Правомочним слід вважати засідання, на якому присутні не менше ніж ⅔ загальної кількості, а загальна кількість – це 11 членів комісії. Тобто, за відповідною калькуляцією представників у комісії про присвоєння мало би бути восьмеро, аби прийняті нею рішення мали законну силу.

«Це рішення з’явилося безпосередньо перед сесією міської ради. Тобто комісію про присвоєння провели перед сесією, і вже під час оголошення порядку денного секретар повідомляє про наявність цього проєкту рішення», — Олександр Гашпар – громадський активіст, правозахисник.

На думку політичного аналітика Андрія Підвербного, «маневр» Чернігівської міськради з присвоєнням звання Почесного громадянина міста Чернігів Владиславу Атрошенку може бути пов’язаний із потребою «повернути» колишнього мера до інформпростору чернігівців.

«Після відомих широкому загалу всіляких судових баталій рішення про відсторонення спочатку, потім про звільнення чернігівського міського голови Владислава Атрошенка… Він певним чином дещо зник із медійного простору міста Чернігова й області. Вручення йому цієї відзнаки символічне в плані того, аби його повернути в публічний простір. Адже зараз ми спостерігаємо як навколо знову з’являються згадки про колишнього міського голову», — Андрій Подвербний – політичний аналітик.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button