Суспільство (відео)

Подарунок війни: історія зустрічі доброго серця та папуги на ім’я Пташуня (Відео)

Війна змінює долі не тільки людей, а й тварин. За даними зоозахисників, через повномасштабне вторгнення в українських притулках у середньому на 60% зросла кількість тварин. Утім, є й історії зі щасливим закінченням. 21 березня 2022 року в під’їзді чернігівської багатоповерхівки мешканці знайшли гостя – маленького та переляканого папугу.

«Коли були бої в Чернігові, то довкола літали снаряди, які повибивали вікна в коридорі нашого будинку (під’їзді. – Ред.). Я сиділа в кімнаті, а мама вийшла в коридор (під’їзд. – Ред.) і тоді вона побачила якусь замотану кліточку. Вона спитала інших мешканців будинку, хто його залишив. Тобто клітка з Пташунею стояла в загальному коридорі. Їй розповіли, що папугу звати Дружок (старе ім’я. – Ред.) і господарі передали його одним людям, щоб вони передали третім. Але їм було не до того. І мама питає: «А можна я його заберу? Мені його так шкода, тут же так холодно, протяги і всього тільки +10 градусів», — Євгенія Коніщева, чернігівка.

Відтоді в родині Євгенії з’явився пернатий друг. Вона вирішила йому дати ім’я Пташуня, саме так звали папугу в її улюбленому мультику «Таємне життя домашніх тварин».

«Він спочатку був дуже активний, ішов на руки. Можна було дістати з клітки, відкрити, простягнути руку і він виходив. Дуже полюбляв сидіти на руці та споглядати у вікно. Отак вибухи всюди, а він дивиться. Інколи його це лякало, він літав по кімнаті і кричав. Коли все затихло, він заспокоївся», — Євгенія Коніщева, чернігівка.

Мама Євгенії в той час вирішила позайматися з пташкою і почала постійно спілкуватися з нею.

«І так через півтора місяці активних тренувань із мамою вона мені каже: «А він розмовляє і каже «Пташуня — Гарнюня». Я спершу не повірила, а потім раптово від нього почула «Пташа, Пташечка, Пташуня, Пташа гарний!». І з того моменту він перейшов на моє виховання», — Євгенія Коніщева, чернігівка.

Спершу йому знадобилося приблизно місяць часу, аби вивчити слова, але потім цей процес пришвидшився. Зараз він запам’ятовує слова за кілька днів тренувань, також підхоплює їх із побуту. Тепер як справжній патріот він знає гасло «Слава Україні», а також в арсеналі має море компліментів для господарки.

Євгенія за першою освітою юрист, за другою – декоратор вітрин, а нещодавно вона вступила до Чернігівського фахового музичного коледжу ім. Л. М. Ревуцького. І тепер вони з Пташунею удвох – студенти. Адже він її морально підтримує на парах і разом підспівує пісні, найулюбленіша на сьогодні «Ой, у лузі червона калина».

Господарка називає хвилястика «Подарунок війни», адже саме в той тяжкий момент активних бойових дій у Чернігові вони випадково зустрілися. І змогли наповнити щастям життя одне одного. Тож якщо ви бачите покинуту тваринку, яка залишилась без господарів, задумайтеся: можливо, саме вам доля дарує унікальний шанс стати щасливішими.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button