Суспільство (відео)

Полегшення для підприємців: у Чернігові затвердили нові норми з нормативної грошової оцінки земель (Відео)

На 31-й позачерговій сесії Чернігівської міської ради велика частина порядку денного стосувалася земельних питань і податків. Зокрема, було подовжено дію рішення від 30 червня 2022 року «Про місцеві податки та збори», яке передбачає пільгові режими для бізнесу та суб’єктів господарювання,що постраждали внаслідок російської агресії.

«Рішення міської ради від 30 червня 2022 року №18/VIII – 19 «Про місцеві податки та збори». Коли ми ухвалювали це рішення,то враховували, що під час воєнних дій у нашому місті були дуже зруйновані приміщення бізнесу та суб’єктів господарювання. Тому ми вносили їм відповідний пільговий режим при наданні відповідних матеріалів. При звіті про зруйноване майно і термін дії рішення був до кінця поточного року. Тому ми просимо внести правку: замість 31.12.2023 року зробити до 31.12.2024 року», — Василь Дмитренко, начальник управління земельних ресурсів ЧМР.

Також розглянули та затвердили технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель міста Чернігова. Відповідно до законодавства, нормативно-грошова оцінка переглядається один раз на 5-7 років.

«Дуже суттєво впливає на цю нормативно-грошову оцінкуза цією новою методикою кількість населення. Станом на 01 січня 2021 року в місці Чернігові проживали 285 тисяч 300 осіб. Відповідно до цього, градація про базову нормативно-грошову оцінку 1 квадратного метра від 250 тисяч до 500 тисяч – це 386 гривень. З огляду на коефіцієнт індексації, на сьогодні нормативно-грошова оцінка, яку ми будемо затверджувати, становить не менше як 424,6 гривні за метр квадратний», — Василь Дмитренко, начальник управління земельних ресурсів ЧМР.

Згідно з аналізом управління земельних ресурсів,відповідно до нових норм, бюджет міста зазнає втрат.

«Ми брали ділянки з різних цільових призначень, різних кодів КВЦПЗ різних локацій і територій, на яких знаходяться ділянки. Хочу зазначити відповідально, що бюджет недоотримає, відповідно до нормативів цієї нормативно-грошової оцінки, мінімум 30 відсотків того, що ми отримували. Наприклад, вулиця Щорса, 59, земельна ділянка з цільовим призначенням – «виробництво». Чинна на сьогодні за 1 метр квадратний – 765 гривень,це з якої ведеться розрахунок орендної плати,то після затвердження цієї оцінки буде 485 гривень. Зважаючи на те, що методика затверджена Кабінетом Міністрів і відходити від неї неможливо, це дасть можливість 01 січня 2024-го в законний спосіб робити оподаткування на користування земельними ділянками в місті», — Василь Дмитренко, начальник управління земельних ресурсів ЧМР.

За словами депутата Віктора Бистрова, з іншого боку,такий крок зменшить навантаження на бізнес, якому в умовах воєнного стану дуже складно вести підприємницьку діяльність.

«Затверджена нова нормативно-грошова оцінка, тобто орендна плата на землю з наступного року зміниться і будемо мати надію, що вона зменшиться. Тому що податкове навантаження дуже відчутне в місті Чернігові, за землю треба платити багато», — Віктор Бистров, депутат Чернігівської міської ради восьмого скликання.

У питанні про поновлення договорів оренди земельних ділянок юридичним іфізичним особам рішення ухвалити з першого разу не вдалося.

«Усі в залі? Давайте голосуємо за основу, я прошу підтримати це питання, все ж таки там питання наших людей. Хто не голосував, прошу змінити свою позицію.І підтримати за основу, а якщо будуть правки, ми їх внесемо під час розгляду. Ставлю на голосування – 20 «за». Не прийнято», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

«Шановні депутати, я не розумію, чому так відбувається. Це питання поновлення договорів оренди, це ті суб’єкти господарювання, які в законний спосіб сплачують земельний податок, а ми не приймаємо», — Василь Дмитренко, начальник управління земельних ресурсів ЧМР.

Після оголошення перерви розгляд поновили та проголосували за це питання вже з поправками.

Питання 15 порядку денного про надання дозволів на розроблення проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, технічних документацій із землеустрою юридичним і фізичним особам чекала не краща доля.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button