Суспільство (відео)

Порожні кіоти та бруд замість ікон: що після себе залишив «московський патріархат» у Спасо-Преображенському соборі Чернігова (Відео)

Порожні кіоти, бруд замість ікон і кіптява на стінах – це те, що після себе залишила релігійна громада упц (мп) в Спасо-Преображенському соборі Чернігова.  

Нагадаємо, 5 жовтня 2023 року в Чернігові тимчасово обмежили доступ до чотирьох храмів, що входять до цілісного майнового комплексу Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

«Коли цьогоріч комісія Міністерства культури та інформаційної політики і члени НАІЗ «Чернігів стародавній» досліджували стан пам’яток, то фахівці дійшли висновку, що об’єкт перебуває в незадовільному стані. Щоб припинити неналежне використання пам’яток, Мінкульт вимушений був ухвалити рішення про те, що не дозволити упц, яка називає себе українською православною церквою і начебто виступає від імені всього українського православного народу, експлуатувати цю будівлю», — Андрій Лісовий – виконувач обов’язків генерального директора НАІЗ «Чернігів стародавній».

У зв’язку із забороною відвідування низки храмів представники комісії запропонували членам релігійної громади упц (мп) забрати зі святинь особисті речі, щоб мати змогу проводити богослужіння в інших місцях. Того ж дня та протягом кількох наступних парафіяни упц «виносили» з храмів усе що могли: ряси, ікони, книги, меблі. Те, що вони залишили після себе, ви можете побачити на цих кадрах.

«Те, що вони зробили під час виселення, не піддається жодному поясненню. Це просто не можна описати: ікони вийняті, кіоти перевернуті. Їхні слова про те, що вони представляють інтереси українського народу, про те, що вони моляться за український народ, що вони працюють задля українського народу, втрачають будь-який сенс, дивлячись на те, що залишилося після них у Спасо-Преображенському соборі», — Андрій Лісовий – виконувач обов’язків генерального директора НАІЗ «Чернігів стародавній».

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button