Суспільство (відео)

«Сліпе голосування»: відбулося динамічне засідання сесії Чернігівської міськради (Відео)

1 листопада 2023 року. Поряд із сесійною залою Чернігівської міської ради збираються депутати – на 9-ту ранку цього дня запланована позачергова сесія ЧМР. Зважаючи на анонсовані питання порядку денного, вона має бути цікавою, адже серед винесених на голосування питань – чимало про погодження програм на наступні роки. Простіше кажучи, ці проєкти напряму пов’язані з розподілом бюджетних коштів. Їх розгляд і голосування традиційно є найдинамічнішими серед інших.

Перед початком сесії вирішуємо розпитати депутатів, які, на їхню думку, важливі для життєдіяльності міста проєкти рішень розглядатимуть і чому вони важливі. Утім, поговорити з нами погодилася лише одна з народних обранців, решта опитаних нами відповіли відмовою, посилаючись на те, що зможуть щось коментувати після завершення сесії.

«Ми на момент фракції позавчора ввечері не бачили жодного питання, тому що нам їх вислали о 17:00.Тому в нас було «сліпе» голосування, ми на всі питання, окрім питань ЗСУ, відповіли «ні». Тому зараз будемо дивитися», — Марина Семененко – депутат ЧМР.

Нарікання на те, що на опрацювання проєктів рішень перед сесією депутати мають надто мало часу, чуємо не вперше.

«За п’ять хвилин до початку сесії вносите додаткові питання, дуже суттєві, що впливають на життєдіяльність усього міста», — Віталій Голець – депутат ЧМР.

«За що ми голосуємо, якщо депутати навіть не прочитають усі ці програми фізично?», — Максим Черненок – депутат ЧМР.

Утім, попри всі недомовки та недовивчення сесія все-таки відбулась.

Починалася вона з голосування за внесення додаткових питань до порядку денного. Серед них: проєкт рішення про встановлення партнерства між містами Чернігів і Вайт-Плейнс (США), а також проєкт рішення «про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Чернігова».

Першим розглядають питання про присвоєння звання почесного громадянина. До цього списку з п’ятьох осіб увійшли троє військовослужбовців із Першої танкової Сіверської бригади, лікар-травматолог і колишній міський голова Чернігова Владислав Атрошенко.

«Також моя пропозиція, яку я вніс на розгляд комісії: Атрошенко Владислав Анатолійович. Міський голова з 2015-го по 2023 рік, за якого Чернігів з останніх місць у рейтингу піднявся на перші, за якого місто наше змінилося, роль якого і внесок у те, що місто вистояло, оцінені й президентом України, який присвоїв орден «За мужність» міському голові», — Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

І саме присвоєння цього звання Владиславу Атрошенку стало приводом для палких дискусій серед депутатів міськради та присутніх на засіданні громадських активістів.

«А якісь виплати передбачаються Почесному громадянину міста? А якщо Атрошенко – лідер партії «Рідний дім», то чи не буде конфліктом інтересів, що партія «Рідний дім» голосуватиме за надання йому звання, що передбачає премії грошові?Ні, він не буде отримувати виплати грошові».

Аби уникнути можливих казусних ситуацій у майбутньому, дехто з депутатів пропонує розділити голосування «про присвоєння» на два блоки: спершу погодити кандидатури військових і лікаря, а вже потім винести рішення з приводу колишнього мера.

«Є пропозиція розділити питання стосовно військових і міського голови. – Ставлю на голосування пропозицію розділити та по одному голосувати, прошу визначатися», — Максим Черненок – депутат ЧМР.

Утім, пропозицію голосувати окремо депутати не підтримують. Натомість голосують за все «блоком».

Про те, що не так із цим рішенням і чому депутати відмовилися голосувати в два етапи, ми обов’язково розкажемо у своїх наступних матеріалах.

А зараз повернемося до сесії. Отже, присвоєння звання погодили. Наступна тема дня – депутатський фонд. Загалом, він становить 200 тисяч гривень на рік, які депутати отримують із бюджету міста, щоб виконувати свої депутатські зобов’язання перед виборцями. Все доволі просто та зрозуміло, утім, не обійшлося без дебатів і правок.

«Я вважаю, що це величезні гроші, і проблема полягає в тому, що, якщо ви згадаєте, я говорила вже про те, аби внести правку до цієї програми, адже ми не можемо допомагати громадським організаціям саме з цієї програми. Я прошу не підтримувати це питання, ми з вами можемо обійтися і без цих двохсот тисяч», — Марина Семененко – депутат ЧМР.

«Можливо, ми могли б переглянути відсоток нашого депутатського фонду, який ми могли б виділяти саме на допомогу жителям, у бік збільшення», — Олена Стрілець – депутат ЧМР.

Так і не дійшовши до спільного знаменника, депутати вирішують відкласти голосування за цей проєкт рішення та доопрацювати його.

«Наступна сесія буде бюджетна, тоді давайте створимо робочу групу, давайте мені пропозиції, хто хоче долучитися, та напрацюємо узгоджений варіант», — Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

А завершилося все спічем про важливість взаємодії міської ради з міською військовою адміністрацією. Так, тим самим, який ми так часто чуємо на словах, утім, який ніяк не втілиться в реальність.

«Те, що ми сьогодні виносимо на сесію питання, не погоджені з військовою адміністрацією, є велика ймовірність, що це питання не затвердиться, і це питання до комунікації з військовою адміністрацією. Щоб ми знову не наступали на одні й ті самі граблі, нам не потрібно, щоб ми були постійно в судах», — Максим Черненок – депутат ЧМР.

Нагадаємо, що надалі затверджені міською радою під час сесії рішення ратифікуватимуть представники Чернігівської міської військової адміністрації, відповідно до статті 40 Регламенту Чернігівської міської ради.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button