Суспільство (відео)

Порятунок святинь: у Чернігові обмежили доступ до 4 храмів (Відео)

У Чернігові тимчасово обмежили доступ до 4 храмів, що входять до цілісного майнового комплексу Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

«Прийнято рішення, для того аби убезпечити нашу культурну спадщину від подальшого руйнування, ми комісійно тимчасово припинили доступ до цих пам’яток, розклеївши попередження про те, що пам’ятка знаходиться під охороною держави і що доступ до неї тимчасово обмежений», — Андрій Лісовий – в. о. генерального директора НАІЗ «Чернігів стародавній».

Йдеться про 4 храми, що визнані архітектурними пам’ятки національного значення та розташовані в Чернігові: П’ятницька церква, Спасо-Преображенський собор, Троїцький собор, Єлицький монастир. Нагадаємо, що останні три – понад 30 років перебували в оренді УПЦ (МП).

«Я не відкрию секрет, якщо скажу, що фронт зараз не тільки в окопах на Сході, на Півдні України, але і в кожному обласному центрі, в кожному населеному пункті, в кожній хаті і в кожній родині. Ми вже можемо сказати, що в Чернігові розпочались незворотні процеси, в питанні що до збереження нашої культурної спадщини, яка формувалась століттями. Саме ця спадщина є, на жаль, предметом суперечок. На неї претендує наш ворог – російська федерація, що розв’язала війну в 14 році», — Андрій Лісовий – в. о. генерального директора НАІЗ «Чернігів стародавній».

Протягом попередніх трьох місяців спеціально створена комісія, що складалась з науковців та працівників заповіднику «Чернігів Стародавній», вивчала стан архітектурних пам’яток національного значення, що знаходяться на балансі НАІЗ «Чернігів стародавній».

«На жаль, було зафіксовано, що практично всі вони за 30-ти річний період користування ними, прийшли в неналежний стан. Крім того, має місце не додержання умов користування рухомими об’єктами, іконами», — Андрій Лісовий – в. о. генерального директора НАІЗ «Чернігів стародавній».

З метою вберегти Чернігівські святині, що належать до архітектурних пам’яток Національного значення, від неналежного користування ними, була створена відповідна комісія, основним завданням якої є обмеження доступу до раніше визначених храмів, стан яких визнаний неналежним.

«4 жовтня Міністерством культури було видано наказ, відповідно розпорядження, що до створення комісії, яка має убезпечити наші пам’ятки від руйнувань», — Андрій Лісовий – в. о. генерального директора НАІЗ «Чернігів стародавній».

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button