Суспільство (відео)

У Чернігові на території Дитинця зберігся унікальний сонячний годинник (Відео)

У Чернігові на фасаді Спасо-Преображенського собору розташований унікальний сонячний годинник, якому майже тисяча років. Його роботу можна спостерігати в день літнього сонцестояння.

 «Дуже багато ми розповідали про цей годинник під час велоекскурсій за мотивами картин Леоніда Могучова, які проводила Леся Федоренко. Вона зупинялася та пояснювала: «Дивіться, оця картина Могучова, він зображує, що тут є годинник». У радянські часи на території Дитинця насадили велику кількість дерев. Звісно, вони вплинули на роботу нашого годинника. Але попри те, раз на рік, у день літнього сонцестояння, все одно можна спостерігати, як наш годинник працює.»,- Катерина Литвин, заступниця начальника управління культури і туризму ЧМР

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині правоохоронці відшукали родину, яка збилася з дороги та застрягла в автівці посеред лісу

Цього року день літнього сонцестояння припав на 20 червня. Ця дата може коливатись у межах із 20 по 22 червня і настає, коли Північний полюс Землі досягає максимального нахилу в бік Сонця, таким чином день триває значно довше, аніж ніч.

 «Ми пропонуємо нашим чернігівцям, які матимуть вихідний у день цього літнього рівнодення та два дні по тому, прийти на Вал, подивитись на Спаський собор, зробити фотографію так, щоб у кадр не потрапила тінь, яка падає з інших об’єктів або дерев на годинник. Можемо зробити єдину підказку, що це можна зробити об 11-й годині дня. Саме тоді годинник працюватиме правильно.»,- Катерина Литвин, заступниця начальника управління культури і туризму ЧМР

Долучитися до своєрідного челенджу можна з 20 по 22 червня. Для цього треба опублікувати світлини з хештегом #Чернігівський_сонячний_годинник і позначити сторінку Туристично-інформаційного центру. Вже в неділю, 23 червня, виберуть найвдаліші фото сонячного годинника, а переможці своєрідного челенджу отримають приємні подарунки.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button