Суспільство (відео)

Пошук писанок, історія та частування «пирогами білими»: чернігівці долучилися до великодніх традицій (Відео)

Великодні традиції та паски. У Чернігові відбулася екскурсія відомого місцевого екскурсовода Ервіна Мідена. Цього разу він розповідав про великодні традиції України та Європи, а також знайомив з історією чернігівських пам’яток.

«У нас у Чернігові з пасками була взагалі проблема. Справді. Ще щонайменше в ХIV столітті. Зрозумійте, будь ласка, Спасо-Преображенський собор був створений ще 1036 року, це один із найдавніших християнських соборів, представників давньоруської культури«,- Ервін Міден, екскурсовод.

Цікава та водночас складна історія перетворилася на незабутнє пізнавальне шоу, учасниками якого стали всі відвідувачі, долучившись до європейських традицій свята. Навіть почали шукати на території чернігівського Дитинця писанки, які напередодні екскурсії сховав Кролик.

«У католицьких країнах яйця приносить кріль. Великодній кролик у Німеччині яйця не лише приносить, але й фарбує«,- Ервін Міден, екскурсовод.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині в водія Mercedes-Benz виявили 100 л невідомої речовини та 100 пачок безакцизних цигарок

Також на екскурсії не обійшлося без обґрунтування виникнення самої паски – як символу Великодня.

«У Страсну суботу, коли треба було взагалі не думати ані про їжу, ані про питво, якийсь піп Ілля заліз на горище свого будинку та почав жерти пироги білі. А якщо ви ще не зрозуміли, то за упередженою думкою багатьох науковців, і ця думка доволі така обґрунтована, це ніщо інше як паски. І друга назва паски – це «пиріг білий»,- Ервін Міден, екскурсовод.

Цим святковим «пирогом білим», а точніше, паскою учасники екскурсії змогли пригоститися наприкінці заходу. Чернігівський хлібокомбінат запропонував безліч варіацій пасок: від традиційних українських до європейських кексів.

«У Чернігові з’являється отакий пиріг білий – за стародавнім рецептом Чернігівщини, і якщо вам цікаво, яке це диво не тільки на вигляд, але й на смак, для цього нам треба дійти… і не в метро, а в укриття. Пишаюся вами«,- Ервін Міден, екскурсовод.

«Чернігівці її полюбляють. Вона вважається однією з простих пасок. Зараз будемо дегустацію свою починати та будемо йти від простих до більш складних за смаком«,- Ольга Заїка, директорка Чернігівського хлібокомбінату.

Із давніх-давен свято Великодня збирало всю родину за одним святковим столом, тому поділилися родинними традиціями та підготовкою до цього свята й відвідувачі заходу.

«Печемо паски, фарбуємо яйця, готуємось, як усі, іноді тримаємо піст. Я чула, що на заході України дуже цікаві традиції. І в Європі теж традиції, коли вони в саду розкладають яйця і діти їх повинні знайти. Шоколадні яйця тільки«,- Світлана Сивопляс, жителька Чернігова.

«Ми на Великдень, як і кожна родина, я думаю, печемо паски, фарбуємо яйця. Коли ми виготовляємо паски, то в нас участь бере уся родина. Бабуся закладає тісто, масло. Діти б’ють яйця, допомагають, найбільше їм подобається класти родзинки або цукати та під’їдати під час цього. Цього року ми з Варею вже побували на майстер-класі з писанкарства. Їй дуже сподобалося, тому, я вважаю, до Великодня ми вже підготувалися«,- Валентина Романюк, жителька Чернігова.

Журналістка: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button